Kanapki z pastą z czerwonej fasoli i suszonych pomidorów

284

Jeśli nie wiecie, co zrobić na zdrowe śniadanie – dziś polecam kanapki z chleba żytniego z pastą z czerwonej fasoli i suszonych pomidorów. Do tego roszponka, awokado i czerwona papryka.

Pasta z czerwonej fasoli i suszonych pomidorów na śniadanie

Wolicie śniadania na słodko czy na słono? U mnie jesienią i zimą zdecydowanie częściej pojawiają się śniadania w wersji wytrawnej. Słodkie placki, racuszki czy owsianki z dodatkiem świeżych owoców królują latem i wczesną jesienią.

Staram się odpowiednio bilansować posiłki: dbam o odpowiednie rozłożenie białka, węglowodanów i tłuszczy. Druga sprawa to oczywiście smak, czyli odpowiednie dodatki, przyprawy i dużo warzyw.

Pasta z czerwonej fasoli: z puszki czy z gotowanej?

W tym przepisie użyłam czerwonej fasoli z puszki – ze względu na szybkość wykonania śniadaniowej pasty. Możecie użyć fasoli gotowanej. Czasem gotuję większą ilość strączków np. na kotlety lub pasztet. Pozostałość przeznaczam na różnego rodzaju pasty.

W standardowej puszce znajdziecie 400 g czerwonej fasoli.

Czerwona fasola: wartości odżywcze

Czerwona fasola jest bogata w białko roślinne, witaminy z grupy B oraz witaminę C oraz E.  Ma sporo potasu, żelaza.

Po odsączeniu fasoli z puszki 400 g – wyjdzie około 240 g fasoli.

Wartości odżywcze 100 g:

ok. 105 kcal, B: 8 g, W: 17 g, T: 0,5 g, Błonnik: 7 g

Pasta z czerwonej fasoli i suszonych pomidorów przepis

Kanapki z pastą z czerwonej fasoli i suszonych pomidorów

pyszna opcja na zdrowe śniadanie
Liczba porcji 2 osoby
Czas całkowity 7 mins

Składniki

Składniki na pastę z czerwonej fasoli i suszonych pomidorów

  • 1 puszka czerwonej fasoli (400 g puszka, po odsączeniu ok. 240 g)
  • 7-8 szt. suszonych pomidorów w oleju
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1/3 łyżeczki oregano
  • 1/3 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki

Kanapki z pastą z czerwonej fasoli

  • 4 kromki żytniego chleba
  • 1 garść roszponki
  • 0,5 szt. awokado
  • 0,5 szt. czerwonej papryki

Przygotowanie

Pasta z czerwonej fasoli i suszonych pomidorów

  • Fasolę odsącz z puszki i opłucz pod wodą
  • Fasolę, suszone pomidory i przyprawy zmiksuj (nie musi być to super jednolita masa)

Jak zrobić kanapki z pastą z czerwonej fasoli?

  • Chleb przypiecz na patelni z dwóch stron
  • Nałóż pastę na chleb
  • Na drugiej kromce rozgnieć awokado
  • Dołóż roszponkę i czerwoną paprykę. Złóż kanapki. Smacznego!
Cost: 15
Styl: Śniadanie
Kuchnia: Fusion
Słowa kluczowe: pasta

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ranking ocen




Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close