Jeśli nie wiecie, co zrobić na zdrowe śniadanie – dziś polecam kanapki z chleba żytniego z pastą z czerwonej fasoli i suszonych pomidorów. Do tego roszponka, awokado i czerwona papryka.
Pasta z czerwonej fasoli i suszonych pomidorów na śniadanie
Wolicie śniadania na słodko czy na słono? U mnie jesienią i zimą zdecydowanie częściej pojawiają się śniadania w wersji wytrawnej. Słodkie placki, racuszki czy owsianki z dodatkiem świeżych owoców królują latem i wczesną jesienią.
Staram się odpowiednio bilansować posiłki: dbam o odpowiednie rozłożenie białka, węglowodanów i tłuszczy. Druga sprawa to oczywiście smak, czyli odpowiednie dodatki, przyprawy i dużo warzyw.
Pasta z czerwonej fasoli: z puszki czy z gotowanej?
W tym przepisie użyłam czerwonej fasoli z puszki – ze względu na szybkość wykonania śniadaniowej pasty. Możecie użyć fasoli gotowanej. Czasem gotuję większą ilość strączków np. na kotlety lub pasztet. Pozostałość przeznaczam na różnego rodzaju pasty.
W standardowej puszce znajdziecie 400 g czerwonej fasoli.
Czerwona fasola: wartości odżywcze
Czerwona fasola jest bogata w białko roślinne, witaminy z grupy B oraz witaminę C oraz E. Ma sporo potasu, żelaza.
Po odsączeniu fasoli z puszki 400 g – wyjdzie około 240 g fasoli.
Wartości odżywcze 100 g:
ok. 105 kcal, B: 8 g, W: 17 g, T: 0,5 g, Błonnik: 7 g
Pasta z czerwonej fasoli i suszonych pomidorów przepis

Kanapki z pastą z czerwonej fasoli i suszonych pomidorów
Składniki
Składniki na pastę z czerwonej fasoli i suszonych pomidorów
- 1 puszka czerwonej fasoli (400 g puszka, po odsączeniu ok. 240 g)
- 7-8 szt. suszonych pomidorów w oleju
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- 1/3 łyżeczki oregano
- 1/3 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
Kanapki z pastą z czerwonej fasoli
- 4 kromki żytniego chleba
- 1 garść roszponki
- 0,5 szt. awokado
- 0,5 szt. czerwonej papryki
Przygotowanie
Pasta z czerwonej fasoli i suszonych pomidorów
- Fasolę odsącz z puszki i opłucz pod wodą
- Fasolę, suszone pomidory i przyprawy zmiksuj (nie musi być to super jednolita masa)
Jak zrobić kanapki z pastą z czerwonej fasoli?
- Chleb przypiecz na patelni z dwóch stron
- Nałóż pastę na chleb
- Na drugiej kromce rozgnieć awokado
- Dołóż roszponkę i czerwoną paprykę. Złóż kanapki. Smacznego!

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.