Vegan bowl z makronem ryżowym, tofu, warzywami i tahini to micha pełna dobrych kalorii. Świetnie zbliansowany posiłek, pełen smaku i do tego szybki w przygotowaniu. Czego chcieć więcej?
Vegan bowl z makaronem ryżowy
Makaron ryżowy ostatnio dość często ląduje w moich posiłkach. Przygotowałam z niego kilka dań, które świetnie sprawdzają się na obiad. Polecam z czystym sercem m.in. fasolkę szparagową z makaronem ryżowym – jest nieziemska!
Bowl to po prostu micha pełna zdrowych, prostych składników. Nie potrzeba tutaj większej filozofii gotowania, wystarczy dobrze zaplanować produkty.
W tej wersji żyłam właśnie makaronu ryżowego, tofu w marynacie ze słodkich papryczek chilli, marchewki z groszkiem, papryki i jarmużu. Do tego kapka sosu sojowego i obłędnej pasty tahini, która nadaje całości świetnego smaku.
Ile czasu zajmie Ci przygotowanie vegan bowl z makaronem ryżowym?
Lubię szybkie dania, które mogą przygotować na świeżo. Przygotowanie tego posiłku nie zajmie Ci więcej niż 15 minut.
Przepis na vegan bowl z makaronem ryżowym
Składniki na 1 porcję makaronu
- Makaron ryżowy: 55 g (suchy, przed ugotowaniem)
- Tofu 100 g – u mnie tofu w marynacie ze słodkich papryczek chilli z Biedronki
- Marchewka z groszkiem 70 g – niemrożona
- Jarmuż – 25 g
- Papryka czerwona – 40 g
- Sos sojowy – 1 łyżka
- Pasta tahini – 10 g
- Natka pietruszki – 5 g
- Sól, pieprz
Przygotowanie vegan bowl z makaronem ryżowym
- Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Na patelni – bez tłuszczu – lekko podsmaż tofu. Zdejmij z patelni.
- Na tej samej patelni: włóż jarmuż, dolej 2-3 łyżki wody. Zdejmij, gdy jarmuż będzie lekko miękki (zajmie to 2 minuty). Zdejmij z patelni.
- Dalej na tej samej patelni: włóż ugotowany makaron, dodaj sos sojowy, zmieszaj, podsmażaj 1-2 minuty.
- Paprykę pokrój tak, jak lubisz.
- Do dużej miski włóż makaron, obok marchewkę z groszkiem, jarmuż, paprykę i tofu.
- Tahini wymieszaj z 2 łyżkami wody. Polej sosem tofu.
- Dodaj natkę pietruszki.
- Gotowe!
Makroskładniki (1 porcja, jak w przepisie)
450 kcal, B: 23 g, W: 58 g, T: 13 G