Kanapki z tofu i czerwoną fasolą – przepis

1.5K

Kanapki z tofu i czerwoną fasolą na zdrowe roślinne śniadanie. Podaję prosty przepis, dzięki któremu w kilka minut przyrządzisz dobry, pełnowartościowy posiłek.

Kanapki z tofu – wędzone czy naturalne?

Tofu to tak zwany twarożek robiony z mleka-napoju sojowego. Można go przyrządzić samodzielnie (zajmuje to jednak sporo czasu) lub kupić gotowe.

Do kanapek użyłam tofu wędzonego, ale równie dobrze sprawdzi się tofu naturalne lub tofu w marynacie. Osobiście najbardziej lubię tofu w marynacie ze słodkich papryczek chili (są dostępne w Biedronce).

Tofu jest dobrym źródłem roślinnego białka – w 100 g ma około 14,5 g białka.

Skąd pomysł na kanapki z tofu?

Co zazwyczaj jecie na śniadanie? U mnie odpadają raczej owsianki i słodkie przekąski, u mnie zdecydowanie bardziej wolę wytrawne śniadania. Dość często jadam tofucznicę lub omlety z tofu. Niekiedy sięgam po jajka, jeśli mam dobry dostęp do wiejskich jajek.

Dbam o odpowiednią ilość białka w diecie i dobre rozłożenie makroskładników, dlatego też korzystam z tofu i strączków.

Kanapki są dla mnie dobrą opcją na podróż. Jeśli wiem, że nie będę miała opcji zjeść śniadania w domu, przyrządzam je wieczorem i rano zabieram ze sobą.

Przepis (porcja dla 1 osoby)

Składniki:

  • Tofu wędzone 100 g
  • Fasola czerwona z puszki 70 g
  • Żółta papryka 40 g
  • 1 mała cebulka 15 g
  • Natka pietruszki 10 g
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki przyprawy curry
  • Sól, pieprz do smaku
  • Chleb żytni na zakwasie (Lidl): 4 kromki chleba żytniego około 100 g

2

Przygotowanie:

  1. Tofu rozkrusz i podsmaż z cebulką, kurkumą i curry na patelni (wcześniej rozgrzej oliwę z oliwek).
  2. Do miseczki włóż podsmażone tofu, dodaj fasolę i pokrojoną drobno paprykę.
  3. Dodaj sól i pieprz. Dodaj natkę pietruszki. Wymieszaj.
  4. Na tej samej patelni, na której smażone było tofu, podpiecz kromki chleba z obu stron.
  5. Pastę z tofu i fasoli włóż do chleba. Kanapki gotowe!
  • Makro bez chleba:
    Kcal: 274, B: 21 g, W: 10 g, Tł: 14 g, Błonnik: 6 g
  • Makro z chlebem:
    Kcal: 457, B: 25 g, W: 47 g, Tł: 16 g, Błonnik 6 g

Szukasz innych przepisów na tofu? Sprawdź najlepszą tofucznicę i burgery z tofu.

1

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close