Makaron ze szpinakiem – zdrowa wegańska pasta

3.1K

Makaron ze szpinakiem w wersji wegańskiej, z nerkowcami i dużą ilością pietruszki. Jest totalnie niesamowity w smaku! 

Makaron ze szpinakiem – szybkie danie

Kilka prostych składników, 15 minut przygotowania i mamy zdrowy wegański obiad lub kolację. Dość długo szukałam alternatywy dla sosu do makaronu, który w wersji wegetariańskiej robiony jest ze szpinaku i sera żółtego. Bardzo lubiłam to połączenie. Chciałam jednak szpinakowej pasty wegańskiej, która nie będzie bombą kalorii i tłuszczu.

Jak zrobić pastę ze szpinaku?

Pastę ze szpinaku robimy tuż przed jego podaniem, wystarczy kilka minut w trakcie gotowania makaronu. Polecam wybierać makaron pełnoziarnisty, żytni, gryczany lub makaron z ciecierzycy, soczewicy lub groszku (mają wysoką zawartość białka, więc dzięki temu cały posiłek będzie pełnowartościowy).

Całe danie przyrządzicie w kwadrans. Wstawcie wodę na makaron i w tym czasie, zróbcie pastę.

Makaron ze szpinakiem – dlaczego jest zdrowy?

Wiecie dlatego to danie jest zdrowe? Szpinak to liście mocy! Mają mało kalorii, a są dobrym źródłem witaminy K, A, E i C.  Szpinak zawiera beta karoten, luteinę i zeaksantyny. Żeby nasz organizm przyswoi jak najwięcej beta-karotenu należy go łączyć ze źródłem tłuszczu np. oliwą z oliwek, migdałami czy nerkowcami. W dzisiejszym przepisie do pasty dodajemy oliwę z oliwek i nerkowce.

Natka pietruszki również jest cennym źródłem witaminy C i żelaza. oraz beta-karotenu. Połączenie jej ze szpinakiem, pietruszką i nerkowcami daje nam bardzo wartościowy posiłek.

Jak nie marnować jedzenia? Mrozimy szpinak!

Makaron z sosem szpinakowym będzie dobrą opcją na szybki obiad czy kolację. Warto go zjeść zaraz po ugotowaniu, jednak jeśli zrobicie większą porcję, pastę szpinakową możecie przełożyć do pudełeczka i zamrozić.

Pamiętajcie, że kupiony świeżo szpinak, jeśli nie zużyjecie w całości, również warto zamrozić. Można go później dodawać do koktajli czy innych dań.

Makaron ze szpinakiem przepis

Składniki na 3 porcje

  • 1 cebula (ok. 100 g)
  • 3 ząbki czosnku (15 g)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka napoju sojowego niesłodzonego
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 10 garści szpinaku (225 g)
  • około 0,5 szklanki nerkowców (53 g)
  • pęczek natki pietruszki
  • opcjonalnie płatki drożdżowe

Przygotowanie makaron ze szpinakiem

  1. Cebulę obierz, pokój i podduś przez kilka minut na oliwie z oliwek
  2. Dodaj posiekane nerkowce, szpinak, sos sojowy, duś na patelni ok 5 min.
  3. Następnie dodaj napój sojowy, zagotuj wszystko na patelni.
  4. Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę i dopraw do smaku (nieco soli i pieprzu)
  5. Ugotuj makaron, następnie dodaj do niego sos, posyp natką pietruszki i płatkami drożdżowymi.
  6. Sos możesz dawać na makron na talerzu lub wrzucić makaron na patelnię i dodać do niego sos (wszystko wtedy zmieszać) – ta opcja fajnie sprawdza, jak odgrzewasz danie – wtedy sos super połączy się z makaronem.

makaron z sosem szpinakowym

 

Join the Conversation

  1. Anonim says:

    Brzmi pysznie 🙂 Na jakim etapie dodajemy napój sojowy?

    1. Joanna Rutkowska Author says:

      Cześć, dzieki za komentarz 🙂 Już uzupełniłam. Napój daje się, jak szpinak już lekko zmięknie, wtedy całość trzeba lekko zagotować i później już wszystko zblendować

  2. w wersji z sosem serowym też jest znakomity

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close