Wegańskie pancakes z malinami i masłem orzechowym – doskonałe!

3.2K

Wegańskie pancakes podane z musem malinowym i masłem orzechowym to śniadaniowa rozpusta w zdrowej wersji. Racuchy bez jajek możecie zrobić z odżywką białkową lub bez.

Zdrowe posiłki

Kto liczy kalorie i pilnuje makro? Nawet jeśli tego nie robisz, to stosując roślinną dietę na pewno masz świadomość odpowiedniego bilansowania posiłków. A jeśli nie, to warto zacząć 🙂

Osobiście staram się tak komponować swoje dania, by były one zdrowe – pilnuje też rozłożenia białka, węglowodanów i tłuszczy. Spory problem mam często ze śniadaniem, dlatego do owsianki, kaszy manny, czy właśnie racuchów dodaję odżywkę białkową.

W tej wersji możecie spokojnie podbić białko odżywką, a jeśli jej macie – placki wyjdą także bez niej.

Jak zrobić wegańskie pancakes?

Kluczem udanych wegańskich pancake’ów jest smażenie bez tłuszczu na dobrej, suchej patelni i przewrócenie placka w odpowiednim momencie.

Powinien od łatwo odchodzić od patelni, na wierzchu powinny natomiast pojawiać się dziurki, ciasto z kolei ma wyglądać na jakby upieczone – nie powinno być surowe i lejące. Smażymy na średnim ogniu.

Wegańskie pancakes: jak podnieść zwartość białka?

Odżywkę białkową możecie wybrać dowolną, taką jaką lubicie. W placuszkach zdominuje ona smakiem całe danie, ale dodanie banana sprawi, że będą one lekko wilgotne. Ja użyłam odżywki o smaku vanilla cookie z BioTech

Możecie użyć też dowolnych dodatków, w zależności od sezonu.

Pamiętajcie, by nie polewać placuszków syropem czy miodem – będą zbyt kaloryczne. Można podać do nich ewentualnie małą łyżeczkę jogurtu kokosowego czy innego roślinnego.

Ja wybrałąm wersję z rozpuszczonymi malinami.

Wegańskie pancakes – przepis

Składniki wegańskie pancakes – na 4 racuchy (2 porcje) 

  • 3/4 szklanki mąki owsianej (85 g)
  • 1 łyżka odżywki białkowej (12,5 g)
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego (u mnie sojowe, niesłodzone) (180 g)
  • 0,5 łyżeczki oliwy z oliwek (5 g)
  • Spora szczypta sody oczyszczonej
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • 0,5 banana (60 g)

Sos malinowy:

  • 0,5 szklanki malin
  • 2- 3 łyżki wody

Dodatlkowo:

1 łyżeczka masła orzechowego

Do małego garnuszka wrzuć zamrożone lub świeże maliny, dodaj troszkę wody. Gotuj 2-3 minuty aż maliny się rozpuszczą.

Przygotowanie wegańskich pancakes

  1. W misce rozgnieć widelcem banana.
  2. Dodaj mąkę, mleko, odżywkę białkową, olej, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.
  3. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.
  4. Rozgrzej patelnię. Smaż bez tłuszczu.

Podawaj z malinami lub innymi owocami + masłem orzechowym (1 łyżeczka)

Ile kalorii mają wegańskie pancakesy?

Makro 1 porcji bez dodatków – 2 racuchy:

  • Kcal: 394 W: 44.1 B: 17.0 T: 16.1 Bł: 8.9

Zobacz inne propozycje na śniadanie 

 

wegańskie pancakes

 

 

 

 

 

Join the Conversation

  1. Wyglądają apetycznie 🙂 Chętnie zjadłabym takie pancakes z kwaśnymi owocami 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close