Wegańskie pancakes z bananem – doskonałe!

1
1398
views

Wegańskie pancakes z bananem i odżywką białkową to śniadaniowa rozpusta w zdrowej wersji. Racuchy bez jajek możecie zrobić z odżywką białkową lub bez.

Kto liczy kalorie i pilnuje makro? Nawet jeśli tego nie robisz, to stosując roślinną dietę na pewno masz świadomość odpowiedniego bilansowania posiłków. A jeśli nie, to warto zacząć 🙂

Osobiście staram się tak komponować swoje dania, by były one zdrowe – pilnuje też rozłożenia białka, węglowodanów i tłuszczy. Spory problem mam często ze śniadaniem, dlatego do owsianki, kaszy manny, czy właśnie racuchów dodaję odżywkę białkową. W tej wersji możecie spokojnie podbić białko odżywką, a jeśli jej macie – placki wyjdą także bez niej.

Kluczem udanych wegańskich pancake’ów jest smażenie bez tłuszczu na dobrej, suchej patelni i przewrócenie placka w odpowiednim momencie. Powinien od łatwo odchodzić od patelni, na wierzchu powinny natomiast pojawiać się dziurki, ciasto z kolei ma wyglądać na jakby upieczone – nie powinno być surowe i lejące. Smażymy na średnim ogniu.

Wegańskie pancakes: jak podnieść zwartość białka?

Odżywkę białkową możecie wybrać dowolną, taką jaką lubicie. W placuszkach zdominuje ona smakiem całe danie, ale dodanie banana sprawi, że będą one lekko wilgotne. Ja użyłam odżywki o smaku vanilla cookie z BioTech

Możecie użyć też dowolnych dodatków, w zależności od sezonu. Pamiętajcie, by nie polewać placuszków syropem czy miodem – będą zbyt kaloryczne. Można podać do nich ewentualnie małą łyżeczkę jogurtu kokosowego czy innego roślinnego.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na 4 racuchy (2 porcje):

  • 3/4 szklanki mąki owsianej (85 g)
  • 1 łyżka odżywki białkowej
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego (u mnie sojowe, niesłodzone)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Spora szczypta sody oczyszczonej
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • 0,5 banana
  • jagody, wiśnie – dowolne owoce do podania

Przygotowanie:

  1. W misce rozgnieć widelcem banana.
  2. Dodaj mąkę, mleko, odżywkę białkową, olej, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.
  3. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.
  4. Rozgrzej patelnię. Smaż bez tłuszczu.

Makro bez dodatków (przybliżone, w zależności od odzywki białkowje i użytych produktów)

  • Całość: 560 kcal; B: 40 g, W: 68 g, T: 13 g
  • Porcja: 230 kcal, B: 20 g, W: 34 g, T: 6,5 g

Zobacz inne propozycje na śniadanie 

 

 

 

 

 

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here