Kotlety z białej fasoli i kukurydzy

1.5K

Kotlety z białej fasoli i kukurydzy to opcja na wykorzystanie puszkowych zapasów. Zajrzyjcie do swoich spiżarek i szafek, by szybko zrobić dobry obiad!

Strączki – idealne do kotletów wegańskich

W mojej spiżarce zawsze znajdą się puszki strączków – szybko można z nich zrobić pasty i kotlety. To taki ekspresowy obiad, gdy nie masz czasu na moczenie i blenderowanie.
Tym razem do ziemniaków i prostej sałatki z ogórków, szczypiorku, cebuli i pomidorów  zrobiłam małe kotleciki z białej fasoli i kukurydzy konserwowej.

Kotlety z białej fasoli i kukurydzy przepis

Składniki na kotlety z białej fasoli

(porcja na 3 osoby – na około 10 małych kotlecików):

  • 1 puszka białej fasoli (400 g)
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej (puszka 400 g)
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 łyżka mąki orkiszowej (lub ziemniaczanej)
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka pestek dyni

Przygotowanie kotletów z białej fasoli i kukurydzy

1. Fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy i zblenderować na gładką masę (można dodać 1 łyżkę wody lub zalewy, jeśli ciężko się łączą)
2. Dodać przyprawy, mąkę i płatki owsiane, wymieszać
3. Masę wstawić do lodówki na 20-30 minut
4. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek (nie może jej być zbyt dużo, kotlety nie mogą w niej pływać)
5. Wyjąć masę z lodówki, formować małe kulki wielkości piłeczki golfowej, każdą lekko obtoczyć w bułce tartej
6. Smażyć na wolnym ogniu, rozgrzanej patelni. Smażymy najpierw po jednej stronie około 4 minut, następnie przekładamy na drugą stronę.
7. Na koniec dodajemy pokrojoną w pióra cebulę i pestki dyni. Podsmażamy około 2 minuty

Makroskładniki kotletów z białej fasoli

Całość: 854 kcal, białko: 35,2 g, tłuszcze: 20,5 g, węglowodany: 128 g
1 porcja (3 kotlety) 284 kcal, białko: 11,8 g, tłuszcze 7 g, węglowodany: 43 g

Zobacz inne pomysły na kotlety TUTAJ 

kotlety z bialej fasoli 1

Zobacz wegańskie propozycje:

Join the Conversation

  1. Anonim says:

    Czy kotlety można piec w piekarniku?

    1. Vege Szamanka Author says:

      tak, oczywiście 🙂

  2. Wyglądają apetycznie 🙂 Dałabym je do piekarnika zamiast na patelnię.

  3. Głodomór says:

    Wyglądają przepysznie!
    Chciałabym je zrobić w piekarniku… jak myślisz, na ile stopni i na jak długo powinnam je włożyć?

    1. Vege Szamanka Author says:

      W 180 stopniach na termoobiegu. Wyłóż na papier do pieczenia, najlepiej piec najpierw około 15-20 minut z jednej strony i później je przełożyc na drugą i piec jeszcze 10-15 minut. Później piekarnik trzeba wyłączyć, otworzyć i pozwolić, by kotlety „odparowały” 🙂

      1. Głodomór says:

        Dziękuję za szybką odpowiedź! W takim razie dzisiaj się za nie zabieram! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close