Ciasto ze śliwkami z kruszonką

12.4K

Ciasto ze śliwkami i kruszonką czyli jesienny placek, który z pewnością gościł w wielu domach. Szykujcie śliwki i przygotujcie się na roślinną wersję tego klasycznego smakołyku!

Jakie ciasto zrobić ze śliwkami?

Śliwki i gruszki to owoce jesieni, najlepsze są te miękkie i dojrzałe, już słodkie i soczyste. Ostatnio piekłam zwykły placek z gruszkami – przepis TUTAJ – po nim przyszedł czas na klasyk z kruszonką i rozpływającymi się śliwkami.

Ciasto zrobiłam na mące orkiszowej, mojej ulubionej do wypieków, ciasto jest nieco cięższe, ma lekko ciemniejszą barwę, ale wychodzi równie pysznie. Nie dodałam też cukru,  zamiast niego słodyczy nadał syrop z agawy, jednak jeśli na cukier nie baczycie (choć zachęcam do rezygnacji) możecie go dodać.

Sprawdź też: ciekawe lampy do jadalni

P9302888
Ciasto ze śliwkami i kruszonką – przepis

Składniki na ciasto ze śliwkami i kruszonką

  • 3,5 szklanki mąki orkiszowej tortowej (można zastąpić zwykłą pszenną tortową)
  • 1 i 1/4 szklanki mleka roślinnego (sojowe, owsiane lub migdałowe)
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 4 łyżki syropu z agawy (z taką ilością nie jest prawie w ogóle słodkie, możecie dodać więcej jeśli nie liczycie kalorii)  – lub 1/4 szklanki cukru lub innego słodzidła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 kg śliwek

Kruszonka przepis

  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżka syropu z agawy lub 1 łyżka cukru

Przygotowanie ciasta ze śliwkami i kruszonką

  1. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i sodę, wymieszać.
  2. Dodać mleko roślinne, olej i syrop lub cukier – wszystko wymieszać.
  3. Śliwki pokroić (1 śliwka na 6-8 części)
  4. Zrobić kruszonkę – wszystkie składniki zagnieść, wstawić do lodówki na 10 minut.
  5. Ciasto wyłożyć na blaszkę, poukładać śliwki – można je lekko opruszyć cukrem jeśli ma być słodko 🙂
  6. Kruszonkę zetrzeć na tartce na grubych oczkach.
  7. Ciasto piec w termoobiegu w 180 stopniach przez 45 minut
  8. Opcjonalnie posypać cukrem pudrem

P9302899

Zobacz wegańskie propozycje:

 

Join the Conversation

  1. Jagoda says:

    Próbujemy 🙂

  2. Anonim says:

    Czy śliwki można zastąpić np. jabłkami?

    1. Vege Szamanka Author says:

      tak, możena dowolnymi owocami

  3. Anonim says:

    Dzień dobry, jakie wymiary blachy?

  4. Anonim says:

    Dzień dobry, jakiej wielkości blaszki użyć na te propocje składników? pozdrawiam 🙂

    1. Joanna Rutkowska Author says:

      duża blacha – 34-40 cm albo duża tortownica 🙂

  5. Czy ciasto ma być gęste?

    1. Joanna Rutkowska Author says:

      tak, powinno być gęste i lekko lepiące się

  6. Anonim says:

    Kruszonka jest zupełnie płynna. Na pewno nie można jej zetrzeć na tarce…

    1. Joanna Rutkowska Author says:

      dodaj więcej mąki 🙂 Powinno być ok

  7. Majka says:

    Ale to dobrze brzmi! Muszę koniecznie wypróbować w długi weekend 🙂 Odkąd mam robota ariete to często coś piekę i gotuję

  8. Anonim says:

    Ciasto wyszło pyszne! Zrobiłam z mieszanki mąk (z tego, co akurat miałam na półkach), z przewagą orkiszowej pełnoziarnistej i też wyszło super. Dziękuję za przepis:)

    1. Joanna Rutkowska Author says:

      dziękuję <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close