Pasternak przepis z kaszą pęczak i szpinakiem

478

Pasternak przepis z kaszą pęczak czyli prawdziwe polskie jadło! Świetne połączenie wchodzącego ponownie w łaski pysznego warzywa korzeniowego i zdrowej kaszy pęczak. Dla urozmaicenia świeży szpinaki i lekko ostre papryczki chili.

Pasternak – co to za warzywo?

Pasternak jest uważany za tanią podróbkę pietruszki – tak – w tym sezonie letnim często w sklepach i na straganach oszukiwano: sprzedawano pasternak zamiast pietruszki. Jest to jednak dość zapomniane warzywo z rodziny selerowatych, był bardzo popularny w Polsce w XVIII wieku.

Dawniej pasternak podawano przed głównym posiłkiem na zaostrzenie apatytu. A „figa z makiem, pasternakiem” była znaną w XVII wieku potrawą wigilijną. Obecnie jest już rzadziej uprawiany i raczej kojarzy się z warzywem stosowanym na pasze. Został wyparty przez tak powszechne w naszym kraju ziemniaki.

Pasternak wyglądem przypomina pietruszkę ma jednak od nieco gładszą skórkę, inną nać i zupełnie inny smak.

Obecnie powoli wraca do łask, w sklepach raczej jest widywany rzadko, na straganach już trochę częściej. Cieszy fakt, że w wielu dobrych restauracjach można go zjeść na wiele sposobów.

Jak jeść pasternak?

Można go po prostu ugotować, upiec z ziołami, przyrządzić surówkę, dodać do pasztetów, kotletów.

U mnie wylądował w towarzystwie kaszy pęczak, świeżego szpinaku i chili. Pasuje do niego lubczyk, majeranek i czosnek niedźwiedzi.  W takiej kompozycji można podać go jako dodatek do dania głównego, z pewnością urozmaici zwykłą kaszę 🙂

Polecam też przełożyć mieszankę do słoiczków i wygodnie zabrać na przekąskę do pracy.

Pasternak przepis z kaszą pęczak

Składniki 

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy pęczak
  • 3-4 korzenie pasternaku
  • 1 mała cebulka
  • 1 duży ząbek czosnku lub 2 małe
  • Spora garść szpinaku
  • 0,5 cm czerwonej papryczki chili
  • 0,5 łyżeczki lubczyku
  • 1/3 łyżeczki majeranku
  • 1/3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie pasternaku

  1. Pasternak obrać – zetrzeć na tartce na średnich oczkach lub wrzucić do malaksera
  2.  Cebulkę obrać i pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
  3.  Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulkę i czosnek, lekko zrumienić.
  4. Dodać pasternak, zamieszać i dolać około 0,5 szklanki wody. Zmniejszyć ogień – chwilę dusić aż pasternak zmięknie.
  5.  Gdy woda odparuje, dodać przyprawy, następnie dodać drobno posiekane liście świeżego szpinaku. Zamieszać, doprawić solą i pieprzem.
  6. Tak przygotowany pasternak wyłożyć na ugotowaną, gorącą kaszę. Posypać drobno posiekany chili. Podawać!

P9152801 2

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close