Zupa brokułowa z koperkiem

1K

Zupa brokułowa z koperkiem, na moim idealnym wywarze warzywnym. Cudownie zielona. Lato na stole, nadzieja w kolorze, smak lekki a zarazem tak wyrazisty, że wszyscy proszą o dokładkę!

Pyszna zupa brokułowa

Ta zupa to nadzieja – daje przedsmak przed daniem głównym. Pokazuje, że za chwilę będzie jeszcze lepiej a przecież już teraz jest przepysznie. Znacie to uczucie? Zamawiacie coś w knajpie, dostajecie przystawkę i się rozpływacie.

W zieleni podobno iskrzy się nadzieja. Dla mnie iskrzy się delikatny smak, trzeba dorzucić coś, by go mocniej podkreślić, wydobyć na wierzch. Brokuł tutaj jest inny, daje wywarzoną nutę, bez tego dziwnego (jak dla mnie), dość intensywnego elementu – on zanika, staje się po prostu nutą smakową, nie dominuje całości.

Dodatki do zupy

Zupę warto wzbogacić zatem koperkiem i płatkami drożdży nieaktywnych. Koperek doda lekkości i letniego zapachu ogrodu, drożdże i ich lekko serowy zapach uprzyjemnią każdą łyżkę.

Zupa brokułowa

Porcja na 4 l garnek

Składniki na wywar

  • 3-4 duże marchewki
  • 1 duży korzeń pietruszki (albo 2 małe)
  • 2 ziemniaki
  • seler – około 4 cm plaster (albo 1/4 dużego selera)
  • 1 mała cebula
  • Mały kawałek pora
  • Kilka łodyg natki pietruszki (1/3 pęczka)
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • 1 łyżka soli
  • 0,5 łyżki płaskiej pieprzu
  • 1 łyżka oleju

Składniki na zupę brokułową

  • 2 brokuły
  • 1 pęczek koperku
  • 2 ki drożdży nieaktywnych
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka lubczyku

zupa brokul

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od wywaru. Marchewkę i pietruszkę kroimy w słupki, seler na kawałki, cebulę i por obieramy i kroimy na talarki, ziemniaki przekrajmy na pół.
  2. W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy warzywa, listki laurowe, ziele angielskie.
  3. Lekko podsmażamy całość, aż niektóre z warzyw się mocniej zarumienią.
  4. Zalewamy wodą – około 3 litrów. Dodajemy sól, pieprz i natkę pietruszki. Przykrywamy, zagotowujemy i zmniejszamy ogień.
  5. Gdy warzywa już będą miękkie, wyjmujemy pora, cebulę i większą część marchewki (zostawiamy je kilka słupków).
  6.  Do wywaru dodajemy umyte i podzielone na części brokuły.
  7. Gotujemy aż będą miękkie. Możemy dolać wody. Zagotowujemy i miksujemy całość.
  8. Doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem.
  9. Dodajemy koperek.
  10. Podajemy z chlebem, do talerza dosypujemy na wierzch płatki drożdżowe.

 

Zobacz przepisy na:

Placki na śniadanie

Kotlety z soczewicy

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close