Pęczotto z burakiem czyli zdrowe i szybkie danie, a do tego można je po prostu zabrać do pracy. Pyszna przekąska w ciągu dnia albo dodatek do kanapek.
Szykujecie sobie posiłki do pracy? Ja staram się planować cały dzień, a ostatnio nawet wyliczam makroskładniki. Na samym początku bywa ciężko, trzeba przestawić się na planowanie, wyliczanie, ale z dnia na dzień robi się łatwiej. Bazuję na podobnych produktach, zmieniam ich rozmieszczenie w ciągu dnia, przyprawy, stosuję zamienniki.
Ostatnio polubiłam sałatki na raz do słoiczków – wygodna opcja, bo przygotowujesz raz – a porcje masz na 3 dni.
Pęczotto z burakiem:
(porcja na 3 słoiczki)
- 2 szklanki ugotowanej kaszy pęczak (240 g ugotowanej)
- 1 ugotowany duży burak lub 2 małe (około 120 g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny lub 1 łyżeczka octu winnego
- Garść rukoli (20 g)
- 2 łyżki pestek słonecznika (20 g)
- Sól, pieprz
Tips:
Pamiętaj, by kaszę namoczyć przez 15 minut w zimnej wodzie i dokładnie wypłukać. Dopiero później ją ugotuj.
Przygotowanie.
- Buraki kroimy w kostkę.
- Słonecznik prażymy na suchej patelni
- W szklance mieszamy oliwę z cytryną lub octem i przyprawami
- Pęczak mieszamy z burakiem, słonecznikiem i rukolą, polewamy sosem – całość mieszamy i przekładamy do słoiczków.
MAKROSKŁADNIKI:
CAŁOŚĆ:
KCAL: 571, BIAŁKO: 16,6 G, TŁUSZCZ: 20,9 G, WĘGLOWODANY: 76,3 G
PORCJA:
KCAL: 190,3, BIAŁKO: 5,5, TŁUSZCZ: 7 G, WĘGLOWODANY: 25,43
Bardzo ciekawy skład, proste wykonanie. Tak jak lubię 🙂