Pizza bez drożdży i jajek – wegańska

3
6178
views

Pizza bez drożdży i jajek z sosem pomidorowym, wegańską mozzarellą i szpinakiem. Prosty przepis do przygotowania w 30 minut!

Czy są tu miłośnicy włoskiej kuchni? Ja uwielbiam! Zamiast czekać na dostawę zróbcie szybką pizzę na kruchym cieście w niecałe pól godziny. Brzmi dobrze, prawda?

Na blogu jest już kilka świetnych przepisów na pizzę: bezglutnową, pizzę z patelni i taką prawdziwą, na której wyrośnięcie się czeka.

Fit to to nie jest, nie ma się oszukiwać, jednak raz na jakiś czas – popieram w 100%

Pizza bez drożdży – przepis:

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki ciepłego napoju sojowego naturalnego
  • 1/4 szklanki letniej wody
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Sos pomidorowy:

  • 1 puszka całych pomidorów w puszce
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

Do pizzy:

1 mała cebulka
8 pomidorków cherry
Kilka listków szpinaku
4 plastry wegańskiej mozzarelli np.VEGGI FILATA

Przygotowanie:

1. Do miski wsypujemy mąkę, przyprawy, sól, cukier, proszek do pieczenia, sodę i mieszamy
2. W kubku łączymy lekko podgrzany napój sojowy i wodę oraz olej.
3.  Do Miski z produktami sypkimi dodajemy wszystko z kubka.
4. Mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Następnie formujemy kulę, polewamy ją oliwą z oliwek. Odstawiamy na 10 minut pod ściereczką.
5. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni – w piekarniku powinna być już blacha (najlepiej odwrócona „do góry nogami” – blacha powinna nagrzewać się razem z piekarnikiem).
6. Gdy piekarnik się nagrzewa, robimy sos:  na rozgrzaną patelnię wrzucamy pomidory, dodajmy wszystkie przyprawy i drobno posiekany czosnek, Gotujemy około 5 minut.
7. Ciasto rozwałkowujemy, nakładamy sos, cebulkę pokrojoną w pióra i pomidorki cherry przekrojone na pół.
8. Pieczemy 12 minut, następnie dokładamy mozarellę, pieczemy jeszcze około 5 minut.
9. Przed podaniem dodajemy listki szpinaku.

 

 

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here