Klopsy z kaszy jaglanej, brokuła i szpinaku

5
4330
views

Klopsy z kaszy jaglanej, brokuła i szpinaku – bez zbędnych dodatków, pieczone, z minimalną ilością tłuszczu. Fajna opcja na obiad i na kolację!

Brokuły nie trafiają w moje kubki smakowe tak bardzo jak na przykład chrupka papryka,  delikatna cukinia czy soczyste pomidory. Jednak od czasu do czasu dziwnym trafem mam na nie ochotę. Wtedy albo je piekę – przepis na pieczone brokuły znajdziecie TUTAJ – albo dodaje je do kotletów, czy tak jak w tym przypadku do klopsików.

Lubię czuć smak warzyw, więc nie daję dużo przypraw. Tutaj zdecydowanie rządzi brokuł, ale szpinak delikatnie go równoważy.

Klopsy z kaszy jaglanej

Składniki na około 12 klopsów:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (gotuję według przepisu na opakowaniu)
  • 1 duży brokuł
  • 1 szklanka szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Szpinak umyć i lekko podmażyć z pokrojonym drobno czosnkiem.
  2. Brokuł ugotować w osolonej wodzie.
  3.  Do miski przełożyć kaszę jaglaną, dodać brokuł i rozdrobnić widelcem. Dodać szpinak.
  4. Przyprawić solę i pieprzem.
  5. Dodać mąkę ziemniaczaną i łyżkę oleju.
  6. Wszystko wymieszać i masę włożyć na 15 minut do lodówki.
  7. Nagrzać piekarnik do 180 stopni – termoobieg.
  8. Uformować klopsy, ułożyć na papierze do pieczenia. Piec 25 minut, następnie je przewrócić i piec 15 minut.
  9. Przed podaniem obsmażam je na patelni – ale z minimalną ilością tłuszczu (żeby nabrały koloru)

Makroskładniki:

Całość: kalorie: 697 kcal , Masa: 725 g, Białko: 23.59 g , Tłuszcz: 15.27 g , Węglowodany: 117.91 g

Makro porcji czyli 3 klopsy:  174 kcal, białko: 5,9 g, tłuszcz: 3,8 g, węglowodany: 29,5 g

Zapisz się do newslettera:

5 KOMENTARZE

    • Aniu szpinak mrożony ma sporo wody, więc możesz go użyć, ale w małej ilości – myślę, że tak 3 łyżki już po przesmażeniu na patelni i odparowaniu wody 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here