Domowy sos BBQ

804

Domowy sos BBQ – przepis na idealny dodatek do dań na grilla. Słodki, gęsty, z wędzoną nutą. Lekko kwaśny. Spróbuj najlepszego przepisu!

Sezon grillowy w pełni, więc jeśli szukacie przepisu na idealny sos BBQ, to dobrze się składa – trafiliście idealnie.

Przepis podawałam już przy okazji robienia burgerów z „rwaną” marchewką – właśnie w tym sosie. Jestem zachwycona jego smakiem, dlatego szerzcie go dalej, bo jest przepyszny.

Domowy sos BBQ:

  • 1 szklanka sosu/przecieru pomidorowego > ja użyłam z Podravki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/5 szklanki octu ryżowego (może być też jabłkowy)
  • 1/4 szklanki cukru kokosowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 łyżki domowych powideł śliwkowych
  • Sól, pieprz – około 1 łyżeczka płaska
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

Przygotowanie sosu:

1. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze – blenderujemy na gładką masę.
2. Przekładamy do rondelka i zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 5 minut, mieszając.

sos bbq domowy

 

sos barbeque

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close