Domowy sos BBQ – przepis na idealny dodatek do dań na grilla. Słodki, gęsty, z wędzoną nutą. Lekko kwaśny. Spróbuj najlepszego przepisu!
Sezon grillowy w pełni, więc jeśli szukacie przepisu na idealny sos BBQ, to dobrze się składa – trafiliście idealnie.
Przepis podawałam już przy okazji robienia burgerów z „rwaną” marchewką – właśnie w tym sosie. Jestem zachwycona jego smakiem, dlatego szerzcie go dalej, bo jest przepyszny.
Domowy sos BBQ:
- 1 szklanka sosu/przecieru pomidorowego > ja użyłam z Podravki
- 2 ząbki czosnku
- 1/5 szklanki octu ryżowego (może być też jabłkowy)
- 1/4 szklanki cukru kokosowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 3 łyżki domowych powideł śliwkowych
- Sól, pieprz – około 1 łyżeczka płaska
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
Przygotowanie sosu:
1. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze – blenderujemy na gładką masę.
2. Przekładamy do rondelka i zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 5 minut, mieszając.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.