Ogórki curry (konserwowe, do słoików)

630

Ogórki curry – lekko chrupiące, do słoików na zimę. Zobacz prosty przepis na pyszne przetwory!

Moja pierwsza przygoda z przetworami wyszła wyśmienicie! Zrobiłam sałatkę szwedzką, ogórki konserwowe, ogórki w zalewie curry, domowy keczup, ogórki kiszone i sos z pieczonych papryk. W pierwszej kolejności chciałam Wam pokazać przepis na ogórki w zalewie curry – wyszły przepyszne! Lekko chrupiące, nie za słodkie, jak dla mnie – idealne!

Dajcie znać, czy chlelibyście również przepisy na pozostałe przetwory na zimę.

Składniki:

  • 2 kg ogórków – najlepiej dość małych
  • 1 litr wody
  • 3/4 szklanki octu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki przyprawy curry
  • 0,5 łyżeczki kurkumu
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 mała cebula
  • 1 płaska łyżka soli 
ogo 25CC 2581rki 2Bcurry
 
Przygotowanie:
1. Ogórki dokładnie myjemy, nie obieramy – kroimy na ćwiartki.
2. Słoiki myjemy, wyparzamy (także zakrętki) i wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem.
3. Zalewa: do garnka wlewamy wodę, ocet, dosypujemy cukier, sól, curry i kurkumę.
4. Zalewę należy zagotować.
5. Do słoików wkładamy ogórki – wzdłuż, jak najciaśniej obok siebie. Na górę układamy pokrojoną w kostkę paprykę (kilka kostek) i nieco cebulki.
6. Ogórki zalewamy gorącą – jeszcze bulgoczącą zalewą.
7. Przecieramy papierowym ręcznikiem miejsce zakręcenia – mocno zakręcamy słoiki.
8. Pasteryzacja: zagotuj wodę, na dno garnka należy położyć ściereczki, ustawić słoiki tak, aby się nie stykały. Gotować około 15 minut – aż ogórki zmienią kolor, a wieczko uniesie się do góry.
9. Po pasteryzacji przekręcamy słoiki do góry nogami. Powinny odstać 24 h – następnie słoiki ustawiamy w ciemne miejsce.
10. Po około 1,5-2 tygodniach ogórki będą już dobre 🙂
Tipy:
Wybierz ogórki dobrej, małe – jędrne. Dobre ogórki = chrupiące 🙂
ogo 25CC 2581rki 2Bw 2Bzalewie 2Bcurry

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close