Keczup domowy – zdrowe i pyszne rozwiązanie! Rób go na bieżąco lub pasteryzuj i już nigdy nie wracaj do sklepowych, pełnych konserwantów sosów. Idealny smak i oszczędność.
Keczup domowy – dlaczego warto go robić?
Na sklepowych półkach znajdziesz przeróżne keczupy. Jednak są one pełne cukru, pomidorów mają tak naprawdę niewiele, do tego konserwanty i oczywiście cena…
W moim domu staram się jak najmniej używać cukru, wybierać produkty, w których składzie go nie ma, przygotowywać własne alternatywy popularnych dodatków do dań. Dzięki temu mam pewność, ile cukru jest w danej porcji.
Domowe przetwory są najlepsze
Oczywiście cukier to nie wszystko! Wiesz, ile przyjemności sprawia przygotowanie czegoś samej, a później dzielenie się tym z bliskimi? To chyba największy plus!
Polecam przygotowanie większej ilości domowego keczupu, włożenie go do słoiczków i ich pasteryzację. Dzięki temu w każdej chwili możesz po niego sięgnąć. Co prawda poświęcisz na to kilka godzin, jednak zapas na zimę z pewnością okaże się przydatny.
Jak wybrać pomidory na domowy keczup?
Wcześniej przygotuj
Przepis na keczup domowy
Składniki: (na 5 małych słoiczków 0,3 l)
- 3 kg pomidorów
- 1 duża cebula
- 3 duże ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 2 łyżeczki cukru (polecam zastąpić erytrolem, ksylionem)
- 3 łyżki octu winnego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 0,5 łyżki ostrej papryki
- 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego
- Sól, pieprz
Przygotowanie keczupu domowego
Jeśli robisz słoiki na zimę
PASTERYZACJA keczupu na zimę

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
Świetna sprawa taki domowy ketchup. Muszę się też zmobilizować 😉 Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 🙂