Szybkie kotleciki o delikatnym smaku, idealne dla dzieci, na tradycyjny obiad. Można je dowolnie przyprawić, według swoich preferencji.
Kotlety warzywne to chyba moja specjalność – uwielbiam łączyć różne produkty, sprawdzać, jak się komponują do tradycyjnego, polskiego obiadu.
Dzisiejsza propozycja jest to kotlety delikatne w smaku – możne je jednak inaczej przyprawić, by zyskać nieco bardziej wyrazisty smak.
Dzisiejsza propozycja jest to kotlety delikatne w smaku – możne je jednak inaczej przyprawić, by zyskać nieco bardziej wyrazisty smak.
Delikatne kotleciki z kaszy orkiszowej
Składniki na około 6 kotletów:
- 1 torebka kaszy orkiszowej
- 1 puszka zielonej soczewicy
- 1 ugotowana marchewka (można ewentualnie dać surową i zetrzeć)
- 2 łyżki kaszki kukurydzianej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki bułki tartej
- Sól, pieprz
- 1 łyżeczka oregano
- Olej do smażenia (polecam kokosowy)
Przygotowanie:
1. Gotujemy kaszę według przepisu na opakowaniu. Po jej ugotowaniu odsączamy, przekładamy na durszlak.
2. Do miski wkładamy kaszę, 3/4 puszki soczewicy odsączonej (1/4 odkładamy na bok), marchewkę, dodajemy przyprawy.
3. Całość blenderujemy na gładką masę.
5. Dodajemy pozostałą część soczewicy, kaszkę, bułkę tartą i mąkę.
6. Formujemy niewielkie kotleciki, smażymy na rozgrzanym dobrze oleju – około 3-4 minut z każdej ze stron.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.