Napój chia, czyli woda z chia i cytryną! Nasiona hiszpańskiej szałwii mają wielką moc. Chia zaliczana jest do tzw. superfoods, czyli superżywności. Warto ją włączyć o diety z wielu powodów.
Polecam połączyć nasiona chia z wodą i sokiem z cytryny, pić lekko ciepły napój rano, na czczo.
Dlaczego chia jest super?
- Dobre źródło roślinnego białka – w 100 g > 17 g białka
- Zawierają aż 91 ze 100 aminokwasów – górują nad innymi nasionami białkowymi
- Są najbogatszym roślinnym źródłem kwasu ALA – zawierają go o 16 proc. więcej niż uchodzące za jego skarbnicę siemię lniane (badania opublikowanych w piśmie „Nutrition Research”)
- Mogą pomóc cukrzykom kontrolować poziom nie tylko ciśnienia tętniczego, lecz także białka C reaktywnego – markera stanu zapalnego, którego wysokie stężenie koreluje z ryzykiem wystąpienia zawału mięśnia sercowego i udaru mózgu.
- Są drugim, zaraz po otrębach pszennych (42 g/100 g), najcenniejszym źródłem błonnika
- źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.
- Zawierają witaminy: E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacyna
- Zawierają lignany, czyli związki fitochemiczne, które tworzą ściany komórek roślinnych i są jednymi z nielicznych występujących w przyrodzie substancji regulujących poziomu hormonów płciowych w organizmie
- Są silnymi antyoksydantami, wspomagają również walkę z procesami starzenia się organizmu.
Jak działają nasiona chia?
- regulują rytm wypróżnień, przeciwdziałając tym samym zaparciom
- wspomagają rozwój fizjologicznej flory bakteryjnej
- zapobiegają zbyt szybkiemu wchłanianiu węglowodanów (co jest ważne dla osób z cukrzycą)
- wspomagają nawadnianie organizmu
- zwiększają uczucie sytości i zmniejszają łaknienie, co pomaga w procesie odchudzania.
W 100 g nasion chia mamy
- Tłuszcze: 31 g w tym:
- Kwasy tłuszczowe nasycone 3,3 g
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 24 g
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 2,3 g
- Kwasy tłuszczowe trans 0,1 g
- Cholesterol 0 mg
- Sód 16 mg
- Potas 407 mg
- Węglowodany 42 g
- Błonnik 34 g
- Białko 17 g
- Witamina A54 IU
- Kwas askorbinowy 1,6 mg
- Wapń 631 mg
- Żelazo 7,7 mg
- Witamina B120 µg
- Magnez 335 mg
Dlaczego warto pić wodę chia z cytryną rano, na czczo?
Przede wszystkim picie ciepłej wody z cytryną na czczo aktywuje i reguluje procesy metaboliczne, w ten sposób wspomaga ich działanie podczas całego dnia. Woda z chia neutralizuje szkodliwe alkoholu, tytoniu czy też niezdrowego jedzenia.
Dlaczego z cytryną?
- Odporność: cytryny mają wysokie stężenie witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Obejmują one witaminę C, wapń, potas, magnez, kwas cytrynowy, pektyny, limonen i bioflawonoidy.
- Trawienie: świeży sok z cytryny jest podobny do składu własnego śliny i soków trawiennych.
- Trawienie: picie ciepłej wody z cytryny, zwłaszcza z nasionami chia, które są bogate w błonnik, może pomóc złagodzić wiele zaburzeń trawienia, takich jak wzdęcie i niestrawność.
- Oczyszczenie: woda cytrynowa jest łagodnie moczopędna, a zatem pomaga oczyścić drogi moczowe z bakterii. Stymuluje także wątrobę do produkcji żółci.
- Alkalizacja: cytryny pomagają alkalizować krew. Ponieważ pH wielu ludzi jest zbyt kwaśne (w wielu przypadkach z powodu niezdrowej diety lub złego stylu życia), woda z cytryny może wiele pomóc.
- Na stawy: wyrównanie pH ciała może przyczynić się do zmniejszenia stanów zapalnych i wyciągnąć kwas moczowy ze stawów, co może pomóc złagodzić niektóre przypadki przewlekłego bólu stawów.
- Dla skóry: witamina C w cytrynach jest również ważna dla skóry. Ma kluczowe znaczenie w produkcji kolagenu w organizmie, a także pomaga zwalczać zmarszczki powodujące wolne rodniki.
Jak zrobić napój chia?
1. Wieczorem zalej 2 łyżki nasion szklanką wody. Wymieszaj, przykryj i zostaw na noc.
2. Rano zagotuj wodę. Do połowy zimnej wody z chia dolej pół szklanki przegotowanej wody (nie wrzątku).
3. Wyciśnij sok z połówki cytryny, dodaj do wody z chia, wymieszaj i wypij! Gotowe!
4. Jeśli zostaje więcej, to przelewam do shakera, dodaję jeszcze więcej wody i w ciągu dnia popijam — to naturalny izotonik, dobrze nawadnia 🙂
Proporcje dla 2 osób

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.