Szybkie połączenie składników dobrej jakości i po chwili cieszycie się mega dobrym sosem. Ja go uwielbiam!
Zawsze uwielbiałam sos tatarski! Wiem, że do zbyt zdrowych nie należy, ale jeśli będziecie go jeść z umiarem i stosować jako dodatek (np. niewielka ilość na kanapkę) to polecam.
Jestem fanką szybkich i nieskomplikowanych przepisów, dlatego tutaj omijam marynowane grzybki, czy inne dodatki w occie. Stosuję wyłącznie cebulkę i ogórki kiszone.
Bazą jest oczywiście sojonez > czyli majonez wykonany na bazie mleka sojowego i oleju rzepakowego. Sojonez zrobisz bardzo szybko, więc nie przerażaj się jego brakiem 🙂
Składniki:
Sojonez:
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 1/4 szklanki mleka sojowego niesłodzonego
- 1 spora łyżeczka musztardy (najlepiej dijon)
- Szczypta czarnej soli – kala namak (opcjonalnie)
- 1 łyżka octu jabłkowego
- Sól i pieprz do smaku
- 2 średniej wielkości cebule (najlepiej szalotka)
- 4 duże ogórki kiszone
- Opcjonalnie malutki kawałek chrzanu (nie korzystajcie z tych gotowych w słoiczkach)
- Opcjonalnie: szczypiorek
7. Próbujemy. Jeśli jest za mało intensywny w smaku, można dodać łyżeczkę soku z cytryny, nieco więcej musztardy i pieprzu.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.