Kapusta zasmażana to prosty, tradycyjny polski dodatek do wielu dań. Można ją zrobić z kapusty młodej, włoskiej lub kiszonej. Sprawdź przepis na kapustę kiszoną z zasmażką.
Kapusta istnieje w polskiej kuchni od wieków. Jedzono ją na szlacheckich dworach, była powszechna także wśród ubogich chłopów. Łatwa w uprawie i tania dodawała sił, stanowiła podstawę do wielu dań. Najpowszechniejsze było kiszenie kapusty – dzięki temu przez cały rok można było przygotowywać z niej różne posiłki.
W każdym regionie Polski nieco inaczej przyrządzano zasmażaną kapustę kiszoną. Niektórzy przyprawiali ją majerankiem czy kminkiem, dodawano jabłko.
Mój przepis na zasmażaną kapustę jest prosty – nie wymaga jej krojenia, polecam również nie wylewać z niej zakwasu.
Składniki:
- Pół kilograma kapusty kiszonej (nie kwaszonej – zwróćcie uwagę na nazwę)
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka masła (margaryna wegańska Alsana)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- 3-4 ziarenka pieprzu
Zasmażka:
- 1 cebulka (mała)
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki masła (margaryna Alsana wegańska)
- 2 łyżki (czubate mąki)
- jeśli jest zwarta i soku nie jest zbyt dużo całość przekładamy do garnczka.
- jeśli soku jest bardzo dużo, odlewamy część – moim zdaniem najlepsza wychodzi, gdy soku się nie pozbywamy

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
Twój przepis mnie bardzo zainteresował. Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam kapustę zasmażaną. Chyba spróbuję zrobić na niedzielny obiad 🙂
Pycha! Apetycznie się prezentuje 🙂
Dziękuję za ten przepis wyszła najlepsza jaka jadłam ever 😀
Klasyk <3 Dziękuję za komentarz! Serce rośnie, jak widzę takie słowa 🙂