Kapusta zasmażana to prosty, tradycyjny polski dodatek do wielu dań. Można ją zrobić z kapusty młodej, włoskiej lub kiszonej. Sprawdź przepis na kapustę kiszoną z zasmażką.
Kapusta istnieje w polskiej kuchni od wieków. Jedzono ją na szlacheckich dworach, była powszechna także wśród ubogich chłopów. Łatwa w uprawie i tania dodawała sił, stanowiła podstawę do wielu dań. Najpowszechniejsze było kiszenie kapusty – dzięki temu przez cały rok można było przygotowywać z niej różne posiłki.
W każdym regionie Polski nieco inaczej przyrządzano zasmażaną kapustę kiszoną. Niektórzy przyprawiali ją majerankiem czy kminkiem, dodawano jabłko.
Mój przepis na zasmażaną kapustę jest prosty – nie wymaga jej krojenia, polecam również nie wylewać z niej zakwasu.
Składniki:
- Pół kilograma kapusty kiszonej (nie kwaszonej – zwróćcie uwagę na nazwę)
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka masła (margaryna wegańska Alsana)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- 3-4 ziarenka pieprzu
Zasmażka:
- 1 cebulka (mała)
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki masła (margaryna Alsana wegańska)
- 2 łyżki (czubate mąki)
Przygotowanie:
1. W zależności od tego, ile kapusta ma soku:
- jeśli jest zwarta i soku nie jest zbyt dużo całość przekładamy do garnczka.
- jeśli soku jest bardzo dużo, odlewamy część – moim zdaniem najlepsza wychodzi, gdy soku się nie pozbywamy
2. Osobiście kapusty na kroję – po prostu taką wolę. Oczywiście możecie ją wcześniej poszatkować.
3. Kapustę zalać zimną wodą – wstawić na średni ogień i przykryć.
Wody najlepiej wlać tyle, by przykryła całą kapustę i nawet troszeczkę więcej, niech lekko „w niej pływa”.
4. Gdy kapusta zacznie się gotować: dodać starte na małych oczkach jabłko i drobno posiekaną cebulę. Dodać pieprz, ziele angielskie, sól i pieprz, następnie łyżeczkę masła oraz cukier. Wymieszać.
5. Kapusta powinna się gotować około 50-60 minut na wolnym ogniu. Raz na jakiś czas trzeba ją zamieszać, zdjąć pokrywkę na kilka minut.
6. Gdy kapusta nie będzie już twarda, sprawdzam smak – jeśli jest mocno kwaśna dodaję jeszcze troszkę cukru. Można jeszcze doprawić do smaku.
Zasmażka:
1. Na małej patelni rozgrzać olej, zarumienić drobno posiekaną cebulkę.
2. Następnie dodać 2 łyżki masła (jeśli nie masz masła, zastąp go olejem kokosowym, ewentualnie innym olejem roślinnym).
3. Gdy masło się rozpuści, dodać szybko mąkę i energicznie wymieszać. Przy mieszaniu zdjąć patelnię z ognia.
4. Do masy dolać około 0,5 szklanki soku z garnka, w którym gotowała się kapusta. Wymieszać, zagotować.
5. Zasmażkę przekładamy do kapusty – ta powinna się lekko bulgotać na małym ogniu. Mieszamy i gotowe!
Twój przepis mnie bardzo zainteresował. Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam kapustę zasmażaną. Chyba spróbuję zrobić na niedzielny obiad 🙂
Pycha! Apetycznie się prezentuje 🙂
Dziękuję za ten przepis wyszła najlepsza jaka jadłam ever 😀
Klasyk <3 Dziękuję za komentarz! Serce rośnie, jak widzę takie słowa 🙂