Kotlety z młodej kapusty i kaszy jaglanej (bezglutenowe)

1.2K
 Bezglutenowe kotlety z kaszy jaglanej, z dodatkiem młodej kapusty i pachnącego koperku. Polski smak w nieco innej wersji. Idealne dla dzieci, delikatne, lekkie i superpyszne.

Młoda kapusta to smak lata – z dużą ilością koperku, podawana z ziemniakami. Przepis na klasyczną wersję podawałam już tutaj, robiłam z niej również tartę. Ostatnio jednak chciałam spróbować czegoś nowego, a że uwielbiam wszelkie warzywne kotlety, postanowiłam przygotować burgery właśnie z młodej kapusty. Przepis jest bardzo prosty, wystarczy połączyć kapustę z kaszą jaglaną, doprawić do smaku, zagęścić masę i po prostu upiec.

Kotlety są delikatne w smaku, będą pasowały do obiadu – z ziemniakami i surówką, jak również w wersji jako burgery – w ciemnej dużej bułce, z dodatkiem warzyw i sosu.

P7100082
Kotlety z młodej kapusty i kaszy jaglanej

 

Kotlety z młodej kapusty:

Składniki:

  • 0,5 główki młodej kapusty (średniej wielkości)
  • Pęczek koperku
  • 200 g kaszy jaglanej (2 torebki, nieugotowanej)
  • 0,5 szklanki płatków ryżowych (w wersji bezglutenowej) lub innych płatków – mogą być orkiszowe, owsiane – wersja glutenowa)
  • 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • Sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Kapustę obrać z wierzchnich liści, poszatkować drobno i umyć.
2. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić poszatkowaną kapustę. Posolić i popieprzyć. Podsmażać na małym ogniu (jak szpinak) do momentu aż będzie prawie miękka. Można dodać troszkę wody.  Wrzucić pokrojony koperek i wymieszać.
3. Kaszę jaglaną ugotować z niewielką ilością soli.
4. Płatki ryżowe/orkiszowe zalać ciepłą wodą (tak by całkowicie przykryła płatki) i odstawić na 10 minut.
5. Do młodej kapusty dodajemy kaszę jaglaną i napęczniałe płatki. Całość mieszamy.
6. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
7. Dodajemy 2 łyżki oleju oraz mąkę kukurydzianą. Całość mieszamy.
8. Formujemy duże kulki, spłaszczamy – na kształt burgerów.
9. Kotlety przekładamy na papier do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopniu piekarnika (termoobieg) i pieczemy około 35 minut (aż się zrumienią)
P7100034
Najpierw lekko podsmażamy kapustę i dodajemy koperek

 

P7100044
Następnie dodajemy kaszę jaglaną

 

P7100047
Całość mieszamy, dodajemy mąkę kukurydzianą i płatki
P7100054
Pieczemy około 40 minut
P7100079
P7100085
P7100086

 

Join the Conversation

  1. O tak moje smaki! I niech mi ktoś powie, że kuchnia wegańska jest nudna 🙂
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

  2. Jakiego oleju używasz najczęściej do smażenia?

  3. mało smażę, jeśli już to olej kokosowy, używam też oleju rzepakowego. Tego typu kotlety najlepiej piec – jest dłużej, ale zdrowiej 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close