Bezglutenowe kotlety z kaszy jaglanej, z dodatkiem młodej kapusty i pachnącego koperku. Polski smak w nieco innej wersji. Idealne dla dzieci, delikatne, lekkie i superpyszne.
Młoda kapusta to smak lata – z dużą ilością koperku, podawana z ziemniakami. Przepis na klasyczną wersję podawałam już tutaj, robiłam z niej również tartę. Ostatnio jednak chciałam spróbować czegoś nowego, a że uwielbiam wszelkie warzywne kotlety, postanowiłam przygotować burgery właśnie z młodej kapusty. Przepis jest bardzo prosty, wystarczy połączyć kapustę z kaszą jaglaną, doprawić do smaku, zagęścić masę i po prostu upiec.
Kotlety są delikatne w smaku, będą pasowały do obiadu – z ziemniakami i surówką, jak również w wersji jako burgery – w ciemnej dużej bułce, z dodatkiem warzyw i sosu.
Kotlety z młodej kapusty i kaszy jaglanej |
Kotlety z młodej kapusty:
Składniki:
- 0,5 główki młodej kapusty (średniej wielkości)
- Pęczek koperku
- 200 g kaszy jaglanej (2 torebki, nieugotowanej)
- 0,5 szklanki płatków ryżowych (w wersji bezglutenowej) lub innych płatków – mogą być orkiszowe, owsiane – wersja glutenowa)
- 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Kapustę obrać z wierzchnich liści, poszatkować drobno i umyć.
2. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić poszatkowaną kapustę. Posolić i popieprzyć. Podsmażać na małym ogniu (jak szpinak) do momentu aż będzie prawie miękka. Można dodać troszkę wody. Wrzucić pokrojony koperek i wymieszać.
3. Kaszę jaglaną ugotować z niewielką ilością soli.
4. Płatki ryżowe/orkiszowe zalać ciepłą wodą (tak by całkowicie przykryła płatki) i odstawić na 10 minut.
5. Do młodej kapusty dodajemy kaszę jaglaną i napęczniałe płatki. Całość mieszamy.
6. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
7. Dodajemy 2 łyżki oleju oraz mąkę kukurydzianą. Całość mieszamy.
8. Formujemy duże kulki, spłaszczamy – na kształt burgerów.
9. Kotlety przekładamy na papier do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopniu piekarnika (termoobieg) i pieczemy około 35 minut (aż się zrumienią)
Najpierw lekko podsmażamy kapustę i dodajemy koperek |
Następnie dodajemy kaszę jaglaną |
Całość mieszamy, dodajemy mąkę kukurydzianą i płatki |
Pieczemy około 40 minut |
O tak moje smaki! I niech mi ktoś powie, że kuchnia wegańska jest nudna 🙂
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Jakiego oleju używasz najczęściej do smażenia?
mało smażę, jeśli już to olej kokosowy, używam też oleju rzepakowego. Tego typu kotlety najlepiej piec – jest dłużej, ale zdrowiej 🙂