Pieczone kulki z jarmużu i zielonego groszku w sosie ze świeżych, malinowych pomidorów. Kolacja doskonała!
Jarmuż staje się coraz bardziej popularny, jednak w sieci wciąż mało ciekawych przepisów z jego udziałem. To zielone, kapustowate warzywo ma dość twarde łodyżki i liście, być może dlatego w większości przyrządza się z niego jedynie sałatki. Jednak jarmuż jest świetny po krótkim gotowaniu. Mięknie, a łodyżki ładnie oddzielają się od reszty, więc prosto można się ich pozbyć.
Proponuję połączyć wcześniej obgotowany jarmuż z groszkiem konserwowym i przyrządzić niewielkie kuleczki. Do tego najprostszy na świecie sos ze świeżych pomidorów, kilka grzanek i kolacja gotowa.
Kotlety z groszku i jarmużu:
Składniki na 9 kuleczek:
- Około 1-1,5 szklanki jarmużu
- 1 puszka zielonego groszku
- 1 ząbek czosnku
- 5 cm pora
- 1 cm czerwonego chili
- 1 niewielka cebula szalotka
- 2 łyżki płatków owsianych
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- Sól
- Pieprz
- 0,5 łyżeczki suszonej szałwii
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 0,5- 0,7 szklanki wody
Składniki na sos:
- 4 średniej wielkości, malinowe pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka wegańskiej margaryny
- Sól
- Pieprz
- Dowolne zioła: szczypiorek, bazylia, pietruszka
Przygotowanie:
1. Jarmuż dokładnie myjemy. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy jarmuż, posiekaną cebulkę, por i czosnek. Solimy i pieprzymy. Podsmażamy przez kilka minut, następnie dolewamy wody, zmniejszamy ogień i dusimy około 7-10 minut (aż jarmuż zmięknie).
2. Groszek odcedzamy i lekko rozdrabniamy widelcem (nie musi być zblenderowany).
3. Gdy jarmuż będzie gotowy, zbieramy nadmiar wody. Dorzucamy groszek, próbujemy. Doprawiamy do smaku. Dodajemy płatki owsiane i mąkę i łyżkę oleju. Mieszamy. Formujemy kulki.
4. Kulki kładziemy na tacce, wkładamy do rozgrzanego do 180 piekarnika. Pieczemy 20-25 minut.
Przygotowanie sosu:
1. Pomidory obieramy ze skórki (najlepiej polać je wrzątkiem i odczekać kilka minut) i kroimy w większa kostkę.
2. Rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekany czosnek. Dodajemy pomidory, solimy i pieprzymy.
4. Pomidory rozdrabniamy na patelni widelce. Można dodać troszeczkę wody. Gotuje,y 4-5 minut na wolny ogniu.
Kuleczki z jarmużu zanurzamy w sosie pomidorowym, posypujemy świeżymi zioła. Podajemy z grzankami.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.