Cebulkowa pasta z tofu

1K

Czym prostszy przepis, tym smaczniejsze dania. Zgadzacie się? Połączenie zaledwie dwóch składników, wzbogaconych o podstawowe przyprawy – czyli cebulkowa pasta z tofu. Do kanapek, na leniwe weekendowe śniadanie, do tostów, chrupiących chlebowych paluszków, pokrojonych w słupki warzyw.

Duszona cebulka chyba już zawsze będzie przypominała mi sobotnie i niedzielne śniadania z dzieciństwa. Pachniał nią cały dom. Pewnie dlatego, często wracam do tego smaku.
 

Składniki:

  • 0,5 kostki naturalnego tofu
  • 2 średniej wielkości cebule
  • Sól, pieprz, sól czosnkowa
  • 0,5-1 łyżeczka wegańskiej margaryny lub 1 łyżka oleju
Przygotowanie:

1. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie pióra.
2. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę, chwilę podsmażamy, ciągle mieszając. Gdy cebula zacznie być miękka, dolewamy troszeczkę wody – około 1/5 szklanki. Ciągle mieszamy. Solimy i pieprzymy pod koniec duszenia.

3. Połowę uduszonej cebuli blenderujemy z tofu. Przyprawiamy solą, solą czosnkową i pieprzem. Drugą polowę duszonej cebuli dzielimy na 2 porcje. Pierwszą mieszamy z masą, drugą zostawiamy do ułożenia już bezpośrednio na paście rozsmarowanej na pieczywie.

PA240229
PA240212
PA240216
PA240222
PA240224

 

PA240227
 

Join the Conversation

  1. Czy taką pastę można jakoś zapasteryzować i dłużej przechowywać?

    1. Vege Szamanka Author says:

      past z tofu raczej nie polecam do pasteryzacji

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close