Pomysł na ten przepis zrodził się już jakiś czas temu, czekał w zeszycie z zapiskami i ciągle nie miałam czasu, by w końcu wejść do własnej kuchni. Zmotywował mnie upływający termin ważności ciasta francuskiego i oczywiście potrzeba – przygotowania czegoś na szybko. Wróciłam po Blog Forum Gdańsk, pora była już późna, zatem czas na realizację tego przepisu był idealny.
Roladki przygotowałam z gotowego ciasta francuskiego – w dyskontach bez problemu znajdziecie ciasto bez masła i innych produktów odzwierzęcych.
Składniki:
- Opakowanie ciasta francuskiego
- Około 3 łyżek roślinnej margaryny – np. ALSANA
- 1 średniej wielkości cukinia
- Szklanka pomidorków cherry
- Szklanka zielonych oliwek
- 2 ząbki czosnku
- Garść świeżej bazylii
- 1 łyżka jarzynki vege
- Ziołą prowansalskie
- Pieprz
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
1. Cukinię kroimy wzdłuż na bardzo cienkie plastry – najlepiej zrobić to obieraczką. Plastry delikatnie solimy i zostawiamy na 5 minut. Następnie rozgrzewamy patelnię – wrzucamy cukinię, obsypujemy ją jarzynką i 2-3 minuty podsmażamy (ma tylko delikatnie zmięknąć).
2. Ciasto francuskie wykładamy na blaszkę (rozwijamy je na papierze). Smarujemy wcześniej rozgrzaną margaryną.
3. Ciasto kroimy na 9 pasków. Na każdy z nich układamy plastry cukinii, pokrojone pomidorki i oliwki. Dokładamy po małym kawałeczki czosnku oraz po 2 listki bazylii. Obsypujemy (sporo) ziołami prowansalskimi i pieprzem.
4. Każdy z pasków ciasta zawijamy. „Zawijaski” lekko skraplamy margaryną.
5. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Pieczemy około 20 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.