Roladki z ciasta francuskiego

2.2K
 Prosta imprezowa przekąska, którą przygotujecie w pół godziny. Ciasto francuskie zawinięte z cukinią, pomidorkami cherry, oliwkami, bazylią i czosnkiem. 

Pomysł na ten przepis zrodził się już jakiś czas temu, czekał w zeszycie z zapiskami i ciągle nie miałam czasu, by w końcu wejść do własnej kuchni. Zmotywował mnie upływający termin ważności ciasta francuskiego i oczywiście potrzeba – przygotowania czegoś na szybko. Wróciłam po Blog Forum Gdańsk, pora była już późna, zatem czas na realizację tego przepisu był idealny.

Roladki przygotowałam z gotowego ciasta francuskiego – w dyskontach bez problemu znajdziecie ciasto bez masła i innych produktów odzwierzęcych.

Składniki:

  • Opakowanie ciasta francuskiego
  • Około 3 łyżek roślinnej margaryny – np. ALSANA
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • Szklanka pomidorków cherry
  • Szklanka zielonych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • Garść świeżej bazylii
  • 1 łyżka jarzynki vege
  • Ziołą prowansalskie
  • Pieprz
  • 1 łyżka oliwy 

Przygotowanie:
1. Cukinię kroimy wzdłuż na bardzo cienkie plastry – najlepiej zrobić to obieraczką. Plastry delikatnie solimy i zostawiamy na 5 minut. Następnie rozgrzewamy patelnię – wrzucamy cukinię, obsypujemy ją jarzynką i 2-3 minuty podsmażamy (ma tylko delikatnie zmięknąć).
2. Ciasto francuskie wykładamy na blaszkę (rozwijamy je na papierze). Smarujemy wcześniej rozgrzaną margaryną.
3. Ciasto kroimy na 9 pasków. Na każdy z nich układamy plastry cukinii, pokrojone pomidorki i oliwki. Dokładamy po małym kawałeczki czosnku oraz po 2 listki bazylii. Obsypujemy (sporo) ziołami prowansalskimi i pieprzem.
4. Każdy z pasków ciasta zawijamy. „Zawijaski” lekko skraplamy margaryną.
5. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Pieczemy około 20 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.

12071355 1043187012372244 1813462882 n
2

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close