Wegańska tarta z owocami

4
4640
views

Wegańska tarta – idealnie krucha, pełna letnich smaków – z borówkami, wiśniami, malinami i brzoskwinią. W środku waniliowy budyń. Oczywiście w pełni wegańska, bez dodatku mleka, jajek i masła.

Zrobienie dobrej tarty bez masła jest możliwe. W przepisie znajduje się mąka pszenna, możecie ją zastąpić mąką orkiszową jasną lub mieszanką mąki orkiszowej z owsianą.

Cukier można zastąpić ksylitolem lub erytrolem. Polecam wybrać mleko sojowe niesłodzone.

Na wierzch możecie dać takie owoce, jak lubicie. Wegańska tarta będzie smakować także z wiśniami, bananem z rozpuszczoną wege czekoladą. Na blogu znajdziecie również przepisy na tartę w wersji wytrwanej, szczególnie polecam tartę z młoda kapustą. Jest pyszna!

Wegańska tarta z owocami:

Przepis na wegańską tartę

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki mleka sojowego
  • 0,5 szklanki oleju
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 brzoskwinia
  • Szklanka borówek
  • Szklanka malin
  • 1 szklanka wydrżąonych wiśni
  • 1 łyżeczka cukru
  • Kilka listków szałwi
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 szklanki mleka sojowego

Przygotowanie:

1. Mąki mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodajemy olej i mleko. Mieszamy wszystko drewnianą łyżką, następnie ugniatamy w zwartą kulę. Ciasto wkładamy do zamrażarki, w tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Ciasto mrozimy do momentu nagrzania się piekarnika.
2. Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, jednak zmniejszając ilość mleka do 2 szklanek (w połówce miszamy budyń, 1,5 szklanki zagotowujemy).
3. Ciasto dokładnie wykładamy na oliwioną formę tarty (średnica 28 cm), nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy pokrojoną w plasterki i lekko opruszoną w mące brzoskiwinię. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 35-45 minut.
4. Po tym czasie wykładamy na ciasto budyń i zaopiekamy około 15 minut.
5. Na całość wykładamy pozostałe owoce (wiśnie można wcześniej oprószyć cukrem).

 

4 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here