Vegan omlet (GF) z sosem majonezowo-pomidorowym

704

Wegańska, bezglutenowa opcja na sycące śniadanie. Przepis podstawowy na omlet bez jajek – wykonany z mąki z ciecierzycy. 

Besan czyli mąka z ciecierzycy powoli wkracza do polskiej kuchni. W mojej jest już od dawna – świetnie sprawdza się jako zagęstnik do wszelakich warzywnych koletów, jako chrupiąca panierka, można z niej zrobić naleśniki, a nawet pizzę. Ta popularna w Indiach mąka jest dość ciężka, ma lekko goryczkowaty posmak, jednak świetnie przyjmuje przyprawy. Co ważne, jest bezglutenowa, zatem z powodzeniem mogą ją stosować osoby z alergią na gluten i chorujące na celiakę. Czy jest zdrowa? Ma sporo kalorii, ale zawiera mnóstwo kwasu foliowego, błonnika i jest bogata w żelazo. Możecie ją kupić w niektórych supermarketach, sklepach ze zdrową żywnością, Kuchniach Świata.
Dziś polecam Wam przygotować omlet w wersji roślinnej, którego głównym składnikiem jest właśnie besan. Mieszankę warto potraktować uniwersalnie i dowolnie dobierać do niej warzywa, według własnego smaku. W moim omlecie wylądował zielony groszek, liście z rzodkiewki, natka pietruszki, pomidor i czerwona papryka.
Z podanych proporcji wyszedł mi jeden, bardzo duży omlet. Spokojnie z tych składników możecie zrobić dwa, cieńsze placki.

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 3/4 szklanki wody
  • 3 łyżeczki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka czarnej soli (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta sody oczyszczonej
  • Olej do smażenia (najlepiej kokosowy, w niewielkiej ilości)
Warzywa dowolne, w mojej wersji:
  • 0,5 szklanki zielonej groszku
  • Garść liści rzodkiewki
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 0,5 pomidora
  • 0,5 czerwonej papryki
1

Sos majonezowo-pomidorowy:

  • 1/4 szklanki mleka sojowego, naturalnego, niesodzonego
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka czarnej soli
  • Sól, pieprz i słodka, czerwona papryka
  • Przygotowanie: wszystkie składniki blenderujemy. Sos posypujemy pestkami dyni i słonecznika.
Przygotowanie:
 
1. Do mąki dodajemy wszystkie przyprawy, płatki drożdżowe, proszek do pieczenia i sodę, mieszamy i dolewamy wodę. Ciasto powinno być dość gęste, jednak nadal lejące.
2. Dokładnie łączymy składniki i odstawiamy ciasto na około 10 minut. W tym czasie przygotowujemy warzywa.
3. Wrzucamy warzywa do ciasta, rozgrzewamy mocno patelnię z niewielką ilością tłuszczu (1 łyżeczka oleju kokosowego). Wylewamy ciasto, przykrywamy patelnię i zmniejszamy ogień na średni. Po około 5 minutach zmieniamy ogień na najmniejszy. Smażymy około 10 minut. Łopatką sprawdzamy, czy spód jest już gotowy – lekko złoty, podsmażony. Jeśli tak, przekładamy omlet na drugą stronę. Jednak uwaga – nie róbcie tego łopatką, widelcem czy czymkolwiek innym, najlepiej położyć na patelnię talerz, odwrócić ją tak, by omlet wylądował na talerzu i dopiero z niego przełożyć go z powrotem, drugą stroną na patelnię.
4. Po przewróceniu, podsmażamy omlet kilka minut na średnim ogniu, następnie zmniejszamy i podsmażamy około 10 minut.
3

 

7

 

9
13

Join the Conversation

  1. Wyglada smakowicie 🙂 🙂

    Pozdrawiam cieplo 🙂

  2. Kolejny super wyglądający smakołyk! W najbliższym czasie skorzystam z przepisu!

  3. świetny om;et Ci wyszedł! do tego tak apetycznie podany, że od trudno oderwać wzrok 🙂

  4. Anonimowy says:

    Myślisz ze maka orkiszowa lub ryzowa tez będzie pasowala? 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close