Kokosowa pasta z białej fasoli

483

Lekko słodka, kanapkowa pasta z białej fasoli. Zdecydowanie dla kochających smak kokosa.

 

Past nigdy dość, prawda? Choć muszę przyznać, że w moim poprzednim – niewegańskim życiu pasty rzadko pojawiały się w tygodniowym menu. Teraz natomiast, kilka razy w miesiącu, wyciągam blender i przygotowuje kanapkowe smarowidła. To dobry sposób, by wprowadzić do codziennego jadłospisu dużo białka. Najczęściej robię pasty z czerwonej i białej fasoli, z pieczonych warzyw, ciecierzycy i soczewicy. Oczywiście warto korzystać z sezonowych warzyw – bób, młode buraki, cukinia, fasolka – jest mnóstwo możliwości. Zanim jednak stragany przepełnią się świeżymi, polskimi warzywami, polecam korzystanie z pożywnych, sycących strączków.

P4050471
Wegańska, idealna na śniadanie – prosta pasta z białej fasoli

Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli (400 g)
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • Duża garść rodzynek
  • 4 łyżeczki wody
  • Mała szczypta soli

Przygotowanie:

1. Fasolę odsączyć z zalewy i zblenderować na gładką masę.
2. Dodać wiórki i rodzinki, wymieszać.
3. Dodać wodę, by pasta była gładsza. Na koniec posypać solą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close