Wyśmienita pasta do pieczywa, przygotowana z grochu, duszonej cebulki, ziół i oliwy.
Fava to popularna grecka przekąska, jeden z najprostszych dipów podawany do różnych dań. Pastę z żółtego, łuskanego grochu można łączyć z warzywami – maczać w niej marchewki, seler, podać do roślinnych koletów czy uzupełnić nią tortillę lub bułkę do burgerów. Najprościej jednak rozsmarować ją na pełnoziarnistym pieczywie.
Pastę przygotujecie bardzo szybko, ponieważ nie musicie moczyć grochu przez całą noc, czy długo go gotować. Wybierzcie łuskany groch, połówki, gotujcie go przez 40-50 minut, dodajcie cebulkę, przyprawy, oliwę i cieszcie się kremową pastą.
Składniki:
- 2,5 szklanki ugotowanego żółtego, łuskanego grochu (groch ugotujcie według przepisu na opakowaniu, ja ugotowałam całe opakowanie, pozostałą część wykorzystam do innego dania)
- 2 duże cebule
- 1 łyżka soku z cytryny
- Szczypta bazylii
- Sól, pieprz
- Około 150 ml dobrej oliwy
- Olej rzepakowy do podsmażenia cebuli
1. Cebulkę drobno siekamy, obsypujemy solą i podsmażamy na oleju – około 10 minut, ciągle mieszając, by się nie spaliła a poddusiła.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
Bardzo lubię tego typu pasty. Już mam na nią ochotę 🙂
uwielbiam takie pasty! wyjadam je prosto z miseczki bez niczego zazwyczaj 🙂
przyznam, ze żółtego grochu nigdy nie próbowałam, aczkolwiek taka słoneczna pasta bardzo mnie kusi 🙂
Klasa! Dziś zrobiłam, tylko bez pieprzu. A z reszty grochu całkiem niechcący wyszła mi moja pierwsza wegańska(!) grochówka :-).
Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Ewa
robię identyczną pastę, uwielbiam ją, zawsze wyjadam samą 🙂
dzisiaj przypadkiem natknęłam się na Twój blog, szukając inspiracji na kotlety z kiszonej kapusty, i muszę powiedziec, że masz bardzo dużo super pomysłów. Pozdrawiam, będę wpadać częściej 🙂