Curry z cukinii i ziemniaków

930
Mało składników i maksimum smaku – przepis na indyjskie curry z cukinii i ziemniaków. Curry pachnące kardamonem, przyprawione kurkumą i garam masalą, pełne świeżej kolendry.

Gdybym miała wybrać jeden kraj, do którego mogłabym przenieść się na stałe, to z pewnością wybrałabym Indie. Najlepiej małą wioskę na Kerali, pełną niewielkich knajpek i znikomą liczbą turystów. Problemem mogłaby być kuchnia – weganie nie mieliby tam łatwo. Dlaczego? Bo większość potraw przygotowywana jest na klarowanym maśle, do curry dodaje się gęstej śmietany. Plusem jest jednak cała masa przypraw – świeża, zupełnie inna w smaku niż nasza rodzima, kolendra, kilka rodzajów bazylii, oczywiście kardamon, kurkuma, chili, wanilia i najlepszy na świecie imbir. Do tego pieczywo prosto z pieca. Raj dla kochających gotować! Właśnie te wszystkie wspomnienia, z już odległej w czasie, wyprawy do Indii, wciąż inspirują mnie do kulinarnych eksperymentów w mojej kuchni. Tym razem chciałam przygotować coś prostego – bo np. malai kofta była dość skomplikowanym daniem. Curry z cukinii i ziemniaków nie wymaga wielkich umiejętności, wystarczy, że zaopatrzycie się w odpowiednie przyprawy i składniki.

Curry z cukinii i ziemniaków

Składniki

  • 1 duża cukinia
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 niewielkie ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 0,5 łyżeczki chili
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 2 ziarna kardamonu – po zmiażdżeniu i otwarciu kilkanaście małych ziarenek
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżka mleczka kokosowego
  • Pęczek świeżej kolendry
  • Olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieramy, każdego kroimy na 4 części lub więcej – tak, by wszystkie były mniej więcej tej samej wielkości. Gotujemy w lekko osolonej wodzie – nie do miękkości. Należy je zagotować i dać im kilka minut, by środek zaczął robić się miękki.
2. Cebulę kroimy w plastry, czosnek siekamy. Rozgrzewamy patelnię – wrzucamy cebulę, czosnek i ziemniaki oraz wszystkie przyprawy. Mieszamy, podsmażamy około 5 minut.
3. Pokrojoną cukinię (w ćwiartki) dodajemy na patelnię. Wlewamy pomidory z sosem z puszki. Mieszamy. Dolewamy około 1,5 szklanki wody. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut.
4. Sprawdzamy smak – możemy dosolić i dodać pieprzu. Po każdym dodaniu przyprawy, zagotowujemy.
5. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe, by lekko zabielić curry.
6. Podajemy z ryżem lub roti. Mocno obsypujemy świeżą kolendrą.
Untitled%2Bdesign%2B(3)

 

Join the Conversation

  1. curry to moje ulubione danie, a za cukinią się już stęskniłam! chętnie bym zjadła Twoją potrawę, pysznie się zapowiada 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close