Sosy do burgerów, frytek z marchewki, selera czy pietruszki, dodatek do kanapek i wielu innych innych dań. Wegańskie dipy na bazie sojonezu czyli majonezu z mleka sojowego.
Nazwać ich zdrowymi i fit nie mogę, ale przecież raz na jakiś czas można się skusić na coś bardziej kalorycznego. Dipy kochają przecież wszyscy – są świetnym dodatkiem do przeróżnych dań, urozmaicają przekąski i robią furorę na imprezach.
Sos czosnkowy:
- 1 szklanka sojonezu – przepis tutaj
- 2 łyżki mleka sojowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- Spora szczypta pieprzu, soli (spróbujcie najpierw dać szczyptę, później możecie doprawić według swojego smaku)
- Szczypta oregano
Do miseczki wkładamy sojonez, dodajemy mleko sojowego, wrzucamy czosnek i przyprawy – blenderujemy. Ewentualnie doprawiamy do smaku.
Sos koperkowy:
- 1 szklanka sojonezu
- 3-4 łyżki mleka sojowego (sos koperkowy wolę nieco rzadszy)
- Pęczek koperku
- 1/4 łyżeczki musztardy klasycznej
- Sól i pieprz do smaku
Do miseczki wkładamy sojonez, dodajemy mleko sojowe, wrzucamy przyprawy i posiekany koperek. Blenderujemy krótko. Na koniec dodajemy musztardę, mieszamy łyżką i ewentualnie doprawiamy.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
znając moją mamę pierwsza chwyciła by po dip koperkowy, a ja rozkoszowałabym się czosnkowym – świetne pomysły, chętnie wypróbuję – będą idealne do warzywnych frytek 🙂
Bardzo lubię mieć jakiś dip pod ręką w lodówce. Twoje propozycje wypróbuję w najbliższym czasie.