Wegański karnıyarık czyli faszerowany bakłażan – kuchnia wegańska

1.2K

Bakłażan faszerowany pomidorami, cebulą i w wegańskiej wersji – czerwoną soczewicą. Doprawiony cynamonem, kardamonem, oregano i niewielką ilością imbiru oraz chili. Prawdziwy król wśród oberżyn – bakłażan – kuchnia wegańska.

Bakłażan podobno wcale warzywem nie jest. To owoc, z takiej samej rodziny roślin jak jagody i tytoń. Jest niskokaloryczny, jednak niech Was to nie zmyli, ponieważ świetnie łączy się z oliwą. W tej wersji – faszerowanej i pieczonej, do bakłażana użyłam minimum oleju. Jedynie do podsmażenia składników i wysmarowania blachy. Jeśli zależy Wam na niskokaloryczności tego dania, to możecie zmniejszyć ilość tłuszczy lub olej rzepakowy zastąpić kokosowym.

Karnıyarık – czyli popularne w Turcji danie, to bakłażan faszerowany mięsem i pomidorami. Dziś przedstawię Wam wersję wegańską – bez mięsa i jogurtu idealną dla kuchni wegańskiej.

P1310040

Wegański karnıyarık:

Składniki na 2 bakłażany (4 połówki): 

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 liście laurowe
  • 2 niewielkie cebule
  • 2 średniej wielkości ząbki czosnku
  • 4 średniej wielkości pomidory (lub 3 bardzo duże)
  • 1 cm papryczki chili
  • 1 cm korzenia imbiru (niecała łyżeczka po starciu)
  • Sól
  • Pieprz
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • Szczypta kardamonu
  • Szczypta słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pestek słonecznika
  • 1 łyżeczka bułki tartej
  • Olej do wysmarowania formy i podsmażenia składników

Przygotowanie:

1. Soczewicę płuczemy i gotujemy według przepisu na opakowaniu – jednak z dodatkiem liści laurowych i soli.
2. Bakłażany myjemy, wydrążamy łyżeczką środek. Posypujemy je lekko solą. Miąższ odkładamy do miseczki  i również posypujemy solą. Bakłażany i miąższ wkładamy do lodówki na 15 minut.
3. Pokrojoną drobno cebulę wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Gdy zacznie się rumienić, dokładamy posiekany czosnek, chili i imbir. Mieszamy, podsmażamy kilka minut.
4. Następnie na patelnię dorzucamy miąższ z bakłażana oraz drobno posiekane pomidory.
5. Wszystko dokładnie mieszamy – możemy dolać około 3 łyżek wody. Wsypujemy wszystkie przyprawy, mieszamy i zmniejszamy ogień. Dusimy pod przykryciem około 5 minut – by pomidory zmiękły.
6. Na patelnię dorzucamy ugotowaną i odcedzoną soczewicę. Zagotowujemy, mieszamy aż zgęstnieje.
7. Formę lekko smarujemy olejem – układamy bakłażany i wypełniamy je farszem. Wierzch posypujemy słonecznikiem i bułką tartą, skrapiamy olejem. Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach.

P1310033

Zapraszam również do reszty moich wpisów o kuchnia wegańskiej – vegeszamanka.pl

Join the Conversation

  1. Wygląda cudownie 🙂 Z takimi dodatkami faszerowanego bakłażana jeszcze nie jadłam, a jestem pewna że smakuje wspaniale. Dodam następnym razem soczewicę do mojego zestawu warzyw i kaszy 🙂

  2. wygląda tak pysznie, że od razu zabrałabym się za jedzenie 🙂
    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :)http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html

  3. Będzi dzisiaj na obiad 😀 😀 :*

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close