Najszybszy i najprostszy dip imprezowy – do podania z chrupkim pieczywem, krakersami lub pokrojonymi w słupki warzywami. Do złudzenia przypomina słynne, meksykańskie guacamole.
Zielony groszek nie ma chyba zbyt wielu fanów. A szkoda, bo jest cennym źródłem błonnika, witaminy K, wapnia, magnezu i fosforu. Te małe kuleczki, znienawidzone przez dzieci, najczęściej pojawiają się na polskich stołach w sałatce jarzynowej. Warto jednak spróbować zrobić z nimi coś więcej. Zatem jeśli nie lubicie zielonego groszku, to od dziś go pokochacie – właśnie w tej wersji. Pasta jest idealnie kremowa, a jej przygotowanie to dosłownie kilka minut.
Pasta z zielonego groszku à la guacamole
Składniki:
- 1,5 puszki zielonego groszku konserwowego
- 0,5 niewielkiej cebuli – około 2-3 łyżki po posiekaniu
- 1 ząbek czosnku (średniej wielkości)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
- Sól i pieprz do smaku (około 0,5 płaskiej łyżeczki)
- Opcjonalnie można dodać nieco posiekanej papryczki chili
Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek siekamy.
2. Do miski wrzucamy groszek, cebulę, czosnek, wsypujemy wszystkie przyprawy i dodajemy olej oraz sok z cytryny.
3. Blenderujemy na gładką masę. Podajemy z pieczywem.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
No właśnie, potrzebuję wielu przepisów na śniadania.
Czy można użyć oliwy zamiast oleju?
Jasne, możesz użyć ulubionej oliwy 🙂
Jest świetna, super gra w tym wszystkim smak kuminu 🙂
super 🙂