Pasta z zielonego groszku à la guacamole

785

Najszybszy i najprostszy dip imprezowy – do podania z chrupkim pieczywem, krakersami lub pokrojonymi w słupki warzywami. Do złudzenia przypomina słynne, meksykańskie guacamole.

Zielony groszek nie ma chyba zbyt wielu fanów. A szkoda, bo jest cennym źródłem błonnika, witaminy K, wapnia, magnezu i fosforu. Te małe kuleczki, znienawidzone przez dzieci, najczęściej pojawiają się na polskich stołach w sałatce jarzynowej. Warto jednak spróbować zrobić z nimi coś więcej. Zatem jeśli nie lubicie zielonego groszku, to od dziś go pokochacie – właśnie w tej wersji. Pasta jest idealnie kremowa, a jej przygotowanie to dosłownie kilka minut.

Pasta z zielonego groszku à la guacamole

Składniki:

  • 1,5 puszki zielonego groszku konserwowego
  • 0,5 niewielkiej cebuli – około 2-3 łyżki po posiekaniu
  • 1 ząbek czosnku (średniej wielkości)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
  • Sól i pieprz do smaku (około 0,5 płaskiej łyżeczki)
  • Opcjonalnie można dodać nieco posiekanej papryczki chili
1

Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek siekamy.
2. Do miski wrzucamy groszek, cebulę, czosnek, wsypujemy wszystkie przyprawy i dodajemy olej oraz sok z cytryny.
3. Blenderujemy na gładką masę. Podajemy z pieczywem.

P1140096

 

 

P1140112

 

Join the Conversation

  1. No właśnie, potrzebuję wielu przepisów na śniadania.

  2. Gość says:

    Czy można użyć oliwy zamiast oleju?

    1. Vege Szamanka Author says:

      Jasne, możesz użyć ulubionej oliwy 🙂

  3. Jest świetna, super gra w tym wszystkim smak kuminu 🙂

    1. Vege Szamanka Author says:

      super 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close