Pasztet z soczewicy i białej fasoli

1.3K

Zielona soczewica ma charakterystyczny smak, dlatego połączenie jej z białą fasolą sprawia, że pieczeń jest delikatna. Warto ją podać z sosem grzybowym i serwować na ciepło lub pokroić w grube plastry i z warzywami potraktować jako zimną przekąskę. 

Jeśli szykujecie świąteczne menu dla wegetarian i wegan, a mięsożerców chcecie zaskoczyć czymś wege sycącym i smacznym, to przygotujcie pasztet. Nie napracujecie się zbyt wiele, nie będziecie latać po sklepach w poszukiwaniu dziwnych składników. A jedzenie go w asyście gęstego grzybowego sosu może sprawić, że zapomnicie o rozpakowaniu prezentów.
PC160147

Składniki:

  • 3 szklani ugotowanej, zielonej soczewicy (może być również brązowa)
  • 2 szklanki ugotowanej, białej fasoli
  • Około 0,5 szklanki wody pozostałej po gotowaniu fasoli
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 1 mała pietruszka do dekoracji
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • Pieprz – około 1,5 łyżeczki
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
1. Soczewicę i białą fasolę zmieszać z olejem i wodą po gotowaniu fasoli. Całość zblenderować na gładką masę.
2. Pół marchewki zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach, dodać do masy.
3. Dodać wszystkie przyprawy oraz mąkę.
4. Blaszkę wysmarować olejem, przełożyć masę. Na wierzch można wyłożyć pokrojone w słupki kawałki marchewki i pietruszki.
5. Pasztet wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. i piec przez 40 min. Pozostawić do wystygnięcia. Najlepiej na całą noc.
PC160149

Join the Conversation

  1. Wygląda bardzo smakowicie. Uwielbiam wszystkie wege – pasztety 🙂 Połączenia fasoli z soczewicą jeszcze w nich nie stosowałam…

  2. Anonimowy says:

    Proporcje soczewicy i fasoli sa juz ugotowane, czy 3 szklanki nie ugotowanej soczewicy?

  3. A mi wyszedł zakalec… Chyba…:

  4. Wsadź do lodówki na pare godzin i sprawdź po ukrojeniu 🙂

  5. Anonimowy says:

    jak robisz do niej sos grzybowy;)?

  6. Wiesia says:

    Oryginalny przepis- pychota. Wyprobowany nie raz. Teraz soczewoca sluzy mi jako baza,dodaje np dynie,gdy nie mam bialej fasolki,wiecej koncentratu pomidòrowego,vegete itp. Dzieki za inspiracje…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close