Pieczarkowy pasztet

491

Pieczarki i kasza jaglana to połączenie idealne. Na kotlety, przystawkę, a nawet pasztet. Jaglanka bowiem ma neutralny smak i świetnie skleja masę. Pasztet jest zatem intensywnie pieczarkowy, nie kruszy się i co ważne – nie trzeba dodawać do niego dużo mąki czy innych zagęstników.

Z kaszy jaglanej można wyczarować cuda. Od pożywnych, słodkich śniadań, kremów do ciast i budyniów, po kotlety, burgery, a nawet pasztety. Ta najbardziej uniwersalna z kasz może stać się bazą do przeróżnych kulinarnych wariacji. Z uwagi jednak na moje zamiłowanie do rzeczy prostych i świadomego ograniczania się do łatwo dostępnych składników oraz chęci odwzorowywania smaków z dzieciństwa w wersji roślinnej, postanowiłam z jaglanki zrobić nieskomplikowany, aromatyczny pasztet z pieczarkami. Polecam Wam go szczególnie na nadchodzące święta, ponieważ posmakuje członkom rodziny o różnych upodobaniach kulinarnych.

Pieczarkowy pasztet

Składniki:

  • 2,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 0,5 kg pieczarek
  • 3 ziarna jałowca
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • Sól
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1,5 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Kilka plasterków czerwonej papryki
  • Kilka łodyżek natki pietruszki
  • Olej do podsmażenia pieczarek i posmarowania formy
5
Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną gotujemy z jałowcem, zielem angielskim i listkami laurowymi – po jej ugotowaniu wyjmujemy przyprawy.
2. Pieczarki kroimy na plastry i podsmażamy z dodatkiem pieprzu i soli.
3. Lekko przestudzoną kaszę mieszamy z pieczarkami – blenderujemy na gładką masę.
4. Dodajemy sos sojowy, paprykę ostrą i słodką. Próbujemy – możemy dodać jeszcze soli i pieprzu.
5. Do całości dolewamy 1,5 łyżki oleju i wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
6. Masę przekładamy do foremki posmarowanej olejem. Na wierzch możemy ułożyć plastry czerwonej papryki i natkę pietruszki.
7. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Po upieczeniu studzimy przez noc.
1

 

2

 

Join the Conversation

  1. Pyszny 🙂 zachęcam do zrobienia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close