Słodko-ostra pasta z pieczonej marchewki

794

Pasta z pieczonej marchewki czyli bomba karotenu z orientalną nutą, przyprawiona świeżym imbirem, cytrynową skórką, ostrą papryczką, aromatycznym kardamonem i ziarnami kolendry. Marchewka pieczona! 

Worki marchewki są sprzedawane za grosze, więc aż szkoda nie pokusić się chociaż o 5 kg. Pierwszą partię przywiozłam rowerem, dziś znów ruszę po kolejne kilogramy bomby karotenu. No tak, tylko co z nią robić? Przechowywana w workach szybko się popsuje, zatem dobrze ją obrobić i zamknąć w słoikach. Tylko jakoś czasu brak na wieczór z pasteryzacją, krojeniem i wekowaniem. W przyszłym tygodniu obiecuję coś z tym zrobić, jednak dziś wstawcie marchewki do piekarnika, wyjmijcie cynamon, kmin rzymski, imbir, cytrynę i chili i zmiksujcie pastę w marokańskim stylu. Możecie zrobić jej więcej, zagotować jeszcze w garnku, zapakować w słoiczki i trzymać w lodówce nawet kilka tygodni.

Składniki:

  • 12 średniej wielkości marchewek
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta soli, szczypta pieprzu
  • Płaska łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziarna kardamonu
  • Kilka ziarenek kolendry (pół łyżeczki)
  • Łyżeczka startej skórki z cytryny
  • Łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 1/4 papryczki chili
  • 3-4 suszone papryczki chili
                           pasta
Przygotowanie:
1. Marchewkę obieramy, wykładamy na blaszkę, polewamy olejem i wstawiamy do piekarnika na 45-60 min (trzeba sprawdzać jej miękkość) na 180 stopni.
2. Gdy marchewka będzie miękka, kroimy ją na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski.
3. Kardamon i kolendrę rozdrabniamy w moździerzu.
4. Do marchewki dorzucamy wszystkie przyprawy, chili, skórkę cytryny, imbir, rozdrobniony kardamon i kolendrę.
5. Całość blenderujemy na gładką maskę.
6. Można podać z chlebem i posypać czarnuszką, słonecznikiem, pestkami dyni czy sezamem.
               pasta2
                               pasta4
pasta5

Join the Conversation

  1. super przepis na pastę!

  2. Podoba mi się. Nawet bardzo 🙂

  3. spróbuj jak smakuje, polecam:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close