Brukselka – malutka kapusta uprawiana w Belgii – jest chyba za mało przez nas doceniana. A szkoda, bo z tego niepozornego warzywa da się wyczarować mnóstwo potraw.
Ta prosta w przygotowaniu potrawa może być podawana na ciepło i na zimno – sprawdzi się jako przekąska na przyjęciach i gwarantuje, że pozytywnie zaskoczycie gości.
Składniki:
- 1 kilogram brukselek
- Około 1/4 szklanki oliwy
- 1 granat
- 1/4 szklanki nasion słonecznika
- 10 daktyli
- 2 łyżki cukru
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Brukselki dokładnie myjemy, kroimy na pół, odcinamy kawałek ogonka. Możemy oderwać pierwsze liście, jeśli są brzydkie.
2. Brukselki układamy na papierze do pieczenia lub tacce do grilla, solimy, pieprzymy i polewamy oliwą.
3. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i w 180 stopniach pieczemy około 20 minut.
4. Wyjmujemy ziarenka granatu i posypujemy cukrem. Odstawiamy na chwilę żeby puściły sok.
5. Pestki słonecznika prażymy z pokrojonymi na 4 części daktylami.
6. Do upieczonej brukselki dodajemy uprażony z daktylami słonecznik i całość polewamy powstałym sokiem z granatu i jego ziarnami.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
uwielbiam brukselki także nie ma mowy bym nie spróbowała ich w tej wersji 🙂