W Biedronce natrafiłam na jarmuż i bez zastanowienia wpakowałam do koszyka. Jarmuż bowiem jest bombą składników odżywczych. Co w nim jest? Przede wszystkim żelazo, wapń, witamina K, witaminy C, karotenoidy (β-karotenu, luteiny, zeaksantyny). Brokuł również ma mnóstwo wapnia i żelaza, a do tego potas i megadawkę witaminy C. Połączenie tych dwóch warzyw jest wręcz idealne dla wegan. Pastę robi się szybko, ma świetny smak, a podana z makaronem – aaa pycha!
Pasta z jarmużu i brokuła do makaronu:
Składniki:
- Pół brokuła
- Około 2 garści jarmużu
- Pół cebuli
- 2 małe ząbki czosnku lub 1 duży
- Pół słodkiego jabłka
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1/4 szklanki mleka sojowego lub innego roślinnego
- Pieprz, sól, ewentualnie ostra papryka do smaku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 2 łyżki ziaren słonecznika
Przygotowanie:
1. Gotujemy brokuł w lekko osolonej wodzie. Studzimy.
2. Do blendera wrzucamy cebulę i czosnek, miksujemy.
3. Dodajemy jarmuż i brokuł oraz jabłko + wszystkie przyprawy, sos sojowy, cytrynę, mleko. Miksujemy na gładką masę.
4. Pastę wykładamy na makaron i obsypujemy ją płatkami migdałowymi oraz ziarnami słonecznika. Całość kropimy lekko sosem sojowym.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.