Papryka faszerowana ryżem i szpinakiem to propozycja na roślinną kolację. Dobrze przyprawiony szpinak w połączeniu z pieczonymi paprykami daje ciekawą kompozycję smaków.
Wstyd się przyznać, ale do obiadu zainspirował mnie tzw. Pan Kanapka, od którego kiedyś kupiłam podobne papryczki. Danie proste, sycące, ale wymaga czasu i odpowiedniego przyprawienia. Jeśli lubicie się bawić w kuchni lub szukacie smacznego i ładnie wykonanego dania (np. na przyjęcie), to zróbcie pieczone papryki.
Papryka faszerowana z ryżem i szpinakiem
Składniki na paprykę faszerowaną
- 3 czerwone papryki
- 3 szklanki ugotowanego ryżu
- 0,5 kg świeżego szpinaku (można zastąpić mrożonym)
- sól, pieprz, ostra papryka
- 1 łyżka sproszkowanego bulionu warzywnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie papryki faszerowanej:
1. Gotujemy ryż.
2. Paprykę kroimy na pół, oczyszczamy z pestek. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Paprykę wrzucamy do woreczka do pieczenia, dosypujemy sproszkowany bulion, nieco soli, ostrej papryki i pieprzu.
3. Gdy papryka się piecze (jakieś 15 minut), myjemy i rwiemy świeży szpinak. Na rozgrzaną patelnię (z łyżką oliwy) wrzucamy szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec, gdy szpinak zmaleje i puści wodę, dorzucamy pokrojony czosnek. Dusimy jeszcze 5 minut. Na koniec wlewamy sok z cytryny.
5. Do ugotowanego ryżu dodajemy szpinak z całą zawartością patelni, czyli także z wodą. Wszystkie mieszamy.
6. Przygotowaną masą nadziewamy każdą z połówek papryki, wstawiamy do piekarnika na 20 minut (na 180 stopni).
7. Gotowe!

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
Uwielbiam wszystko co faszerowane, łapię jedną paprykę i uciekam! :))
Łap:) bo pyszna i lekka, a i dzięki za koment:)
Ale fajny pomysł 🙂 Muszę koniecznie wypróbować 🙂 Zapraszam Cię z tym przepisem do mojej akcji "Czas na szpinak 4", jeśli oczywiście masz ochotę dołączyć 🙂 Pozdrawiam 🙂