Pieczone kotlety z ryżu, marchewki i oliwek – śródziemnomorska kombinacja smaków!
Sobotni festiwal ryżu nieco się przedłużył i po nadziewanej papryce, pasztecie (który nie spełnił moich oczekiwań, więc przepisu nie będzie:)) w niedzielę wyszły wegańskie kotleciki z marchwią i oliwkami.
Zrezygnowałam ze smażenia i masa powędrowała do piekarnika. Efekt? Mocno oliwkowe, pachnące oregano i bazylią kotlety. W sam raz do ziemniaków i surówki, choć sprawdzą się też w bułce.
Składniki na kotlety z ryżu (na 7-8 kotletów)
2-3 szklanki ugotowanego ryżu
1 duża starta marchew
3/4 szklanki oliwek zielonych
Około 0,5 szklanki koncentratu pomidorowego (z kartonika, konsystencja jak sos) – opcjonalnie można dać pomidory z puszki
Sól, pieprz, oregano, bazylia, chili
Troszkę pestek słonecznika do posypania
5 łyżek oleju*
1 łyżka mąki*
*ilość użytych składników jest orientacyjna – należy sprawdzać kleistość masy i w razie potrzeby dodać więcej oleju (jeśli jest za sucha)
Przygotowanie kotletów z ryżu
1. Ugotowany ryż blenderujemy z koncentratem pomidorowym.
2. Dodajemy startą marchewkę i pokrojone na cztery oliwki.
3. Przyprawiamy do smaku, mieszamy.
4. Dodajemy olej, w razie potrzeby więcej koncentratu, troszkę maki.
5. Wszystko mieszamy, formujemy kotleciki, obsypujemy je pestkami i wrzucamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
6. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut. Gdy zrobią się złote, przekładamy na drugą stronę i również pieczemy 15 minut.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
Pięknie wyglądają 😉 Pytanie: czy można użyć brązowego ryżu?
Jeśli go dobrze ugotujesz i będzie bardzo miękki to chyba tak:)