Śródziemnomorskie kotlety z ryżu, marchewki i oliwek

454

Pieczone kotlety z ryżu, marchewki i oliwek – śródziemnomorska kombinacja smaków!

Sobotni festiwal ryżu nieco się przedłużył i po nadziewanej papryce, pasztecie (który nie spełnił moich oczekiwań, więc przepisu nie będzie:)) w niedzielę wyszły wegańskie kotleciki z marchwią i oliwkami.

Zrezygnowałam ze smażenia i masa powędrowała do piekarnika. Efekt? Mocno oliwkowe, pachnące oregano i bazylią kotlety. W sam raz do ziemniaków i surówki, choć sprawdzą się też w bułce.

Składniki na kotlety z ryżu (na 7-8 kotletów)

2-3 szklanki ugotowanego ryżu
1 duża starta marchew
3/4 szklanki oliwek zielonych
Około 0,5 szklanki koncentratu pomidorowego (z kartonika, konsystencja jak sos) – opcjonalnie można dać pomidory z puszki
Sól, pieprz, oregano, bazylia, chili
Troszkę pestek słonecznika do posypania
5 łyżek oleju*
1 łyżka mąki*

*ilość użytych składników jest orientacyjna – należy sprawdzać kleistość masy i w razie potrzeby dodać więcej oleju (jeśli jest za sucha)

Przygotowanie kotletów z ryżu

1. Ugotowany ryż blenderujemy z koncentratem pomidorowym.
2. Dodajemy startą marchewkę i pokrojone na cztery oliwki.
3. Przyprawiamy do smaku, mieszamy.
4. Dodajemy olej, w razie potrzeby więcej koncentratu, troszkę maki.
5. Wszystko mieszamy, formujemy kotleciki, obsypujemy je pestkami i wrzucamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
6. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut. Gdy zrobią się złote, przekładamy na drugą stronę i również pieczemy 15 minut.

marcghewkowe

kotlety

Join the Conversation

  1. Pięknie wyglądają 😉 Pytanie: czy można użyć brązowego ryżu?

  2. Jeśli go dobrze ugotujesz i będzie bardzo miękki to chyba tak:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close