Gnocchi z buraków w sosie kokosowym

310

Gnocchi z młodych buraków w sosie kokosowym z migdałami i kolendrą – przepyszne i warte czasu danie.

Młode buraczki już od tygodnia leżały w lodówce i czekały aż coś z nich zrobię. Początkowo miała być po prostu botwinka, ale po kilku dniach liście padły.

Szukałam inspiracji, a że uwielbiam kuchnię indyjską i orientalne smaki, to przeglądałam zagraniczne blogi. Trafiłam na Indiansimmer – to było to!

Jedyną przeszkodą było jajko w gnocchi, ale się okazało bardzo prosto można je ominąć. Przepis troszeczkę zmodyfikowałam, dodając świeżą kolendrę. Danie jest boskie, już wiem, że będzie gościć na moim stole często:)

Składniki na gnocchi z buraków

  • 4 młode buraki (z botwinki)
  • 0,5 kg ziemniaków (2 szklanki ugotowanych i zgniecionych)
  • 2 3/4 szklanki mąki
  • szczypta soli

Składniki na sos do gnocchi z buraków

  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych
  • 4 łyżeczki skruszonych migdałów (można dać płatki lub bardziej zmiażdżone, zależy, jak kto lubi)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka sproszkowanego chilli
  • 1,5 łyżeczki sproszkowanej kolendry
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 3 liście laurowe

Przygotowanie gnocchi z buraków

1. Myjemy buraki, nacieramy je lekko oliwą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 220 stopni. Pieczemy około 30 minut, do momentu, gdy swobodnie będzie można wsadzić do nich widelec.
2. Obieramy i gotujemy ziemniaki. Następnie rozdrabniamy je jak najbardziej widelcem. Studzimy.
3. Upieczone buraki ostrożnie obieramy ze skórki (można przez kuchenną rękawicę), kroimy w kostkę i wrzucamy do blendera. Dokładnie miksujemy.
4. Ostudzone ziemniaki (2 szklanki) łączymy z ciepłymi (to bardzo ważne! bo dzięki temu nie musimy dawać jajka:) burakami (3/4 szklanki). Mieszamy i pozbywamy się jakichkolwiek grudek widelcem.
5. Dodajemy 2 3/4 szklanki mąki, dobrze mieszamy i zaczynamy wyrabiac ciasto, będzie się nieco kleiło więc można podsypywać lekko mąką. Wyrabiamy około 10 minut, tworzymy z ciasta długi wałek.
6. Gotujemy wodę w garnku z odrobiną soli. Kroimy ciasto na 1,5 cm kawałki, które wzdłuż przekrajmy na pół. Wrzucamy je partiami na wrzącą wodę. Po wypłynięciu na wierzch gotujemy około 3-4 minut.

gnocci1
1

Przygotowanie sosu

1. Na rozgrzaną patelnię (bez oleju) wrzucamy wiórki kokosowe i migdały – prażymy do momentu aż wiórki zyskają lekko złoty kolor.
3. Dodajemy starty imbir, zmiażdżony czosnek. Mieszamy, po 1-2 minutach dorzucamy wszystkie przyprawy, łącznie z liśćmi laurowymi. Mieszamy ponownie.
4. Dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy, gotujemy około 5 minut, solimy ewentualnie do smaku.
5. Do sosu dorzucamy gnocchi i gotujemy je razem kilka minut.
6. Całość posypujemy świeżą kolendrą.

2

 

3

 

4

 

5

 

gnocci

 

gnocchi

 

Join the Conversation

  1. Anonimowy says:

    a ile trwa przygowtowanie tak mniej wiécej?

  2. najdłużej schodzi się z upieczeniem buraków i ugotowaniem ziemniaków (one muszą się jeszcze schłodzić), całość myślę, że 2 godziny, ale samo wyrobienie ciasta i ugotowanie gnocchi oraz sosu zajmuje góra pół godziny:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close