Gnocchi z młodych buraków w sosie kokosowym z migdałami i kolendrą – przepyszne i warte czasu danie.
Młode buraczki już od tygodnia leżały w lodówce i czekały aż coś z nich zrobię. Początkowo miała być po prostu botwinka, ale po kilku dniach liście padły.
Szukałam inspiracji, a że uwielbiam kuchnię indyjską i orientalne smaki, to przeglądałam zagraniczne blogi. Trafiłam na Indiansimmer – to było to!
Jedyną przeszkodą było jajko w gnocchi, ale się okazało bardzo prosto można je ominąć. Przepis troszeczkę zmodyfikowałam, dodając świeżą kolendrę. Danie jest boskie, już wiem, że będzie gościć na moim stole często:)
Składniki na gnocchi z buraków
- 4 młode buraki (z botwinki)
- 0,5 kg ziemniaków (2 szklanki ugotowanych i zgniecionych)
- 2 3/4 szklanki mąki
- szczypta soli
Składniki na sos do gnocchi z buraków
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 2 łyżeczki wiórków kokosowych
- 4 łyżeczki skruszonych migdałów (można dać płatki lub bardziej zmiażdżone, zależy, jak kto lubi)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka sproszkowanego chilli
- 1,5 łyżeczki sproszkowanej kolendry
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 3 liście laurowe
Przygotowanie gnocchi z buraków
1. Myjemy buraki, nacieramy je lekko oliwą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 220 stopni. Pieczemy około 30 minut, do momentu, gdy swobodnie będzie można wsadzić do nich widelec.
2. Obieramy i gotujemy ziemniaki. Następnie rozdrabniamy je jak najbardziej widelcem. Studzimy.
3. Upieczone buraki ostrożnie obieramy ze skórki (można przez kuchenną rękawicę), kroimy w kostkę i wrzucamy do blendera. Dokładnie miksujemy.
4. Ostudzone ziemniaki (2 szklanki) łączymy z ciepłymi (to bardzo ważne! bo dzięki temu nie musimy dawać jajka:) burakami (3/4 szklanki). Mieszamy i pozbywamy się jakichkolwiek grudek widelcem.
5. Dodajemy 2 3/4 szklanki mąki, dobrze mieszamy i zaczynamy wyrabiac ciasto, będzie się nieco kleiło więc można podsypywać lekko mąką. Wyrabiamy około 10 minut, tworzymy z ciasta długi wałek.
6. Gotujemy wodę w garnku z odrobiną soli. Kroimy ciasto na 1,5 cm kawałki, które wzdłuż przekrajmy na pół. Wrzucamy je partiami na wrzącą wodę. Po wypłynięciu na wierzch gotujemy około 3-4 minut.
Przygotowanie sosu
1. Na rozgrzaną patelnię (bez oleju) wrzucamy wiórki kokosowe i migdały – prażymy do momentu aż wiórki zyskają lekko złoty kolor.
3. Dodajemy starty imbir, zmiażdżony czosnek. Mieszamy, po 1-2 minutach dorzucamy wszystkie przyprawy, łącznie z liśćmi laurowymi. Mieszamy ponownie.
4. Dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy, gotujemy około 5 minut, solimy ewentualnie do smaku.
5. Do sosu dorzucamy gnocchi i gotujemy je razem kilka minut.
6. Całość posypujemy świeżą kolendrą.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
a ile trwa przygowtowanie tak mniej wiécej?
najdłużej schodzi się z upieczeniem buraków i ugotowaniem ziemniaków (one muszą się jeszcze schłodzić), całość myślę, że 2 godziny, ale samo wyrobienie ciasta i ugotowanie gnocchi oraz sosu zajmuje góra pół godziny:)