Tarta z truskawkami wegańska
Wszędzie pachnie truskawkami i mam wrażenie, że w tym roku są wyjątkowo dobre. Słodkie, soczyste, po prostu pyszne! Wokół też królują tarty, więc weganie niech nie zazdroszczą – a zrobią sami.
Przepis jest w pełni wegański – nie używam jajek, mleka, masła. Ta truskawkowa tarta jest bardzo prosta, w szczególności ciasto, które można wykorzystać również do innych przepisów na wegańskie słodkości.
Tarta z truskawkami i budyniem
Nadzieniem tarty jest po prostu budyń. Nic wymyślnego, ot! Dlatego ciasto z truskawkami możesz zrobić bez wymyślnych składników. Mąka, mleko sojowe, budyń, truskawki 🙂
Tarta z truskawkami bez jajek – przepis
Składniki na tartę z truskawkami: przepis na kruche ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru (ja dałam pół na pół biały i brązowy, może być też trzcinowy)
- 1 laska wanilii lub 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
- 0,5 szklanki mleka sojowego
- 0,5 szklanki oleju
Składniki na nadzienie z budyniu:
- WAŻNE: ja użyłam agaru (jeśli go nie macie, można ugotować 2 budynie w mniejszej ilości mleka – by był bardziej gęsty)
- 0,75 kilograma truskawek
- 1 budyń śmietankowy (wegański)
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 1,25 szklanki mleka sojowego
- agar
Przygotowanie spodu:
1. Wrzucamy wszystkie składniki do miski, najpierw mieszamy drewnianą łyżką, później zagniatamy na jednolitą masę. Formę do tarty smarujemy olejem, wykładamy ciastem (również boki – nieco by wystawały)
2. Do nagrzanego na 180 stopni piekarnika (termoobieg) wstawiamy tartę. Pieczemy około 30 minut (u mnie było 25 minut) aż się zacznie ładnie rumienić.
Przygotowanie nadzienia:
1. Więcej nić pół szklanki truskawek blendujemy z niewielką ilością cukru. W małym rondelku rozrabiamy 2 łyżeczki agaru z ciepłą wodą, dodajemy do truskawek. Odstawiamy. (można to pominąć jeśli nie macie agaru).
2. Gotujemy budyń zgodnie z opisem na opakowaniu, jednak z mniejszą ilością mleka – w rondlu gotujemy 1 szklankę, a budyń rozrabiamy w połówce. Dodajemy wiórki kokosowe.
3. Do ciepłego budyniu dodajemy połączony z ciepłą wodą agar (3 łyżeczki).
Przygotowanie ciasta z truskawkami krok po kroku:
- Na upieczoną tartę wlewamy zmiksowane truskawki i od razu przekładamy budyń,
- Na to kładziemy przekrojone na pół truskawki.
- Odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
truskawki dziś będą kupione, więc czas też by zrobić tak świetną tartę, dla osłody życia 🙂
B. ciekawe, ponieważ większość tego typu tart polega głównie na wylaniu budyniu i posypaniu owocami, podoba mi się:)!
Zabieram się właśnie do pracy :)!
I jak wyszło? Smakowało?:)
Próbowałam, nawet bez agaru było pyszne!