Zapiekanka z kaszy kukurydzianej, pomidorów i papryki

322

Zostałam zaproszona na śniadanie do znajomych, na które każdy miał coś przygotować. Moją pierwszą myślą były pasty – zmiksowałam dwie, jednak chciałam zrobić coś też bardziej treściwego. I tak, po zajrzeniu do szafek i lodówki, powstała zapiekanka z papryką. Świetnie smakuje na zimno – spróbujcie koniecznie!

1

Składniki:
Szklanka kaszy kukurydzianej + 2 szklanki wody do ugotowania
Puszka krojonych pomidorów
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
Pół pęczka natki pietruszki
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
Sól, pieprz (polecam dać sporo pieprzu – 2 łyżeczki)
1-2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka nasion słonecznika
olej do smażenia
troszkę bułki tartej do obsypania formy

P1010017
Przygotowanie:

1. Gotujemy kaszę kukurydzianą według opisu na opakowaniu – jak już lekko zmięknie dorzucamy do niej pomidory z puszki, przykręcamy na najmniejszy ogień. Nie zapominamy o mieszaniu jej co kilka minut – lubi przywierać do dna.
2. W tym czasie kroimy paprykę i podsmażamy ją na oliwie.

P1010013

3. Kroimy natkę.
4. Zdejmujemy z ognia kaszę (u mnie gotowała się jakieś 25 minut na bardzo małym ogniu – chodzi o to, by pomidory całkowicie się w niej rozpuściły, a sama kasza napęczniała i zmiękła).

P1010025

5. Do garnka z kaszą wrzucamy paprykę, natkę i wszystkie przyprawy. Na koniec skrobia ziemniaczana. Wierzch obsypujemy słonecznikiem.
6. Wszystko przekładamy do wysmarowanej oliwą i bułką tartą formy. Taka ilość składników idealnie przykrywa foremkę do tart.

P1010035

7. Wstawiamy do rozgrzanego na 240 stopni piekarnika. Po 10 minutach przykręcamy do 180 stopni. Pieczemy jeszcze 15 minut.
8. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Najlepiej podawać ją zimną, na drugi dzień:)

zapiekanka3

 

zz

 

P1010071

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close