Burgery z buraków + bułki wegańskie

360

Tani obiad? Czemu nie! Zdrowo – jak najbardziej, i co najważniejsze – ciekawie i smacznie.
Kocham buraki pod każdą postacią, a że nigdy nie jadłam burgerów z nich przyrządzonych, to kombinowałam, jak je zrobić. I przyznam szczerze, że pomysł pojawił się tuż przed zaśnięciem. Może to dziwne, że po całym dniu myślę o jedzeniu:), ale najlepsze przepisy właśnie wtedy przychodzą mi do głowy.

Burgery z buraków

Składniki na burgery:

  • 2 buraki średniej wielkości
  • 1/4 szklanki nieugotowanej kaszy gryczanej (będziemy ją gotować)
  • 3-4 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • sól
  • pieprz

Składniki na panierkę do burgerów:

3 łyżki płatków owsianych
2 łyżki otrębów orkiszowych
2 łyżki pestek słonecznika

Składniki na bułki:

  • 50 g droższy świeżych (pół kostki)
  • 1/4 ciepłej wody do rozpuszczenia droższy
  • 2 szklanki mleka sojowego
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżka soli
  • 1/4 szklanka cukru
  • 0,75-1 kg mąki pełnoziarnistej
  • Trochę mąki białej do obsypywania
  • Pestki słonecznika, sezam lub płatki owsiane – cokolwiek do wyłożenia na wierzch bułek.

Przygotowanie burgerów:

1. Gotujemy buraki w skórkach – można ugotować na półmiękko. Po ugotowaniu obieramy je i ścieramy na tartce (ja starłam na najgrubszych oczkach, ale jeśli wolicie, można na tych drobniejszych).
2. Gotujemy kaszę.
3. Starte buraki kaszę mieszamy, dodajemy przyprawy, płatki owsiane i skrobię – jeśli będą się słabo kleiły można dosypać jej więcej.
4. Blenderujemy wszystkie składniki.
5. Rozgrzewamy olej i wrzucamy burgery obtoczone w panierce. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

P1010325

P1010376

Przygotowanie bułek:

1. Rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie (nie może być za gorąca, lekko ciepła). Zostawiamy na 10 minut.
2. Do rozpuszczonych drożdży dosypujemy cukier, dodajemy olej i mleko.
3. Następnie wsypujemy sól, mieszamy i stopniowo dosypujemy mąki – do czasu powstania zwartej masy.
4. Zaczynamy ugniatać ciasto – będzie się mocno kleiło, więc co raz dosypujemy mąki.  Ugniatamy około 10 minut.
5. Ciasto przekładamy do miski, nakładamy ściereczkę i wstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Ja stawiam je na ciepły palnik po np. smażeniu.
6. Rozgrzewamy do około 160-180 stopni.
7. W tym czasie znów chwilkę wyrabiamy ciasto i dzielimy na 10-12 równych części. Formujemy niewielkie kulki. Na każdą kładziemy słonecznik, sezam lub płatki i dajemy kilka kropel oliwy.
8. Wykładamy blachę papierem do pieczenia lub naoliwiamy.
9. Wyłączamy piekarnik.
10. Układamy bułki w odstępie kilku centymetrów i wstawiamy blachę do nagrzanego piekarnika.
11. Pozwalamy ciastu jeszcze wyrosnąć w ciepłym piekarniku – około 10 minut.
12. Ustawiamy piekarnik na 200 stopni i pieczemy bułki 10-15 minut – aż staną się złociste:)

Burgery podajemy w bułce, z dodatkiem sałaty, ulubionych warzyw i sosu.

P1010331

 

P1010331

 

Join the Conversation

  1. Bardzo to lubię 🙂

  2. Anonimowy says:

    w przepisie na burgery gotuje się ziemniaki? Czy buraki?…

  3. aaa super, że ktoś to zauwazył, widać, że czytane:) dziękuję, poprawiam

  4. Anonimowy says:

    🙂 🙂 Wczytałam się, bo fajowy przepis!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close