Tani obiad? Czemu nie! Zdrowo – jak najbardziej, i co najważniejsze – ciekawie i smacznie.
Kocham buraki pod każdą postacią, a że nigdy nie jadłam burgerów z nich przyrządzonych, to kombinowałam, jak je zrobić. I przyznam szczerze, że pomysł pojawił się tuż przed zaśnięciem. Może to dziwne, że po całym dniu myślę o jedzeniu:), ale najlepsze przepisy właśnie wtedy przychodzą mi do głowy.
Burgery z buraków
Składniki na burgery:
- 2 buraki średniej wielkości
- 1/4 szklanki nieugotowanej kaszy gryczanej (będziemy ją gotować)
- 3-4 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżki płatków owsianych
- sól
- pieprz
Składniki na panierkę do burgerów:
3 łyżki płatków owsianych
2 łyżki otrębów orkiszowych
2 łyżki pestek słonecznika
Składniki na bułki:
- 50 g droższy świeżych (pół kostki)
- 1/4 ciepłej wody do rozpuszczenia droższy
- 2 szklanki mleka sojowego
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżka soli
- 1/4 szklanka cukru
- 0,75-1 kg mąki pełnoziarnistej
- Trochę mąki białej do obsypywania
- Pestki słonecznika, sezam lub płatki owsiane – cokolwiek do wyłożenia na wierzch bułek.
Przygotowanie burgerów:
1. Gotujemy buraki w skórkach – można ugotować na półmiękko. Po ugotowaniu obieramy je i ścieramy na tartce (ja starłam na najgrubszych oczkach, ale jeśli wolicie, można na tych drobniejszych).
2. Gotujemy kaszę.
3. Starte buraki kaszę mieszamy, dodajemy przyprawy, płatki owsiane i skrobię – jeśli będą się słabo kleiły można dosypać jej więcej.
4. Blenderujemy wszystkie składniki.
5. Rozgrzewamy olej i wrzucamy burgery obtoczone w panierce. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Przygotowanie bułek:
1. Rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie (nie może być za gorąca, lekko ciepła). Zostawiamy na 10 minut.
2. Do rozpuszczonych drożdży dosypujemy cukier, dodajemy olej i mleko.
3. Następnie wsypujemy sól, mieszamy i stopniowo dosypujemy mąki – do czasu powstania zwartej masy.
4. Zaczynamy ugniatać ciasto – będzie się mocno kleiło, więc co raz dosypujemy mąki. Ugniatamy około 10 minut.
5. Ciasto przekładamy do miski, nakładamy ściereczkę i wstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Ja stawiam je na ciepły palnik po np. smażeniu.
6. Rozgrzewamy do około 160-180 stopni.
7. W tym czasie znów chwilkę wyrabiamy ciasto i dzielimy na 10-12 równych części. Formujemy niewielkie kulki. Na każdą kładziemy słonecznik, sezam lub płatki i dajemy kilka kropel oliwy.
8. Wykładamy blachę papierem do pieczenia lub naoliwiamy.
9. Wyłączamy piekarnik.
10. Układamy bułki w odstępie kilku centymetrów i wstawiamy blachę do nagrzanego piekarnika.
11. Pozwalamy ciastu jeszcze wyrosnąć w ciepłym piekarniku – około 10 minut.
12. Ustawiamy piekarnik na 200 stopni i pieczemy bułki 10-15 minut – aż staną się złociste:)
Burgery podajemy w bułce, z dodatkiem sałaty, ulubionych warzyw i sosu.

Cześć! Jestem Joasia i jestem wegetariańską szamanką 🙂 Zapraszam Was na mojego bloga gdzie znajdziecie wiele moich przepisów.
Bardzo to lubię 🙂
w przepisie na burgery gotuje się ziemniaki? Czy buraki?…
aaa super, że ktoś to zauwazył, widać, że czytane:) dziękuję, poprawiam
🙂 🙂 Wczytałam się, bo fajowy przepis!