Pasta z brokuła do pieczywa lub do makaronu

491

Pasta z brokuła do pieczywa lub do makaronu – na zimno i na ciepło. Spróbuj nowego połączenia!

Za zielonymi różyczkami nie wszyscy przepadają, ale połączenie ich z odpowiednimi warzywami i przyprawami sprawia, że nabierają one zupełnie innego smaku.

Brokuły warto jeść, ponieważ zawierają mnóstwo wapnia, potasu i witamin – w tym potężną dawkę witaminy C (aż 89,2 mg w 100 g, czyli więcej niż w cytrynie). Co ciekawe są one na szczycie rankingu warzyw i owoców pod względem mocy w przeciwdziałaniu rakowi. Więc nawet jak nie lubimy – to jemy:) I nie musimy się zmuszać, bo dobrze przygotowane będą świetnie smakować.

Pastę można wcinać z pieczywem lub podgrzaną zastosować jako sos do makronu.

broku%25C5%2582owa+pasta

Składniki:

1 niewielki brokuł
1 pomidor
0,5 cebuli
0,5 szklanki oliwek (około)
Dużo świeżej bazylii
Sól
Pieprz

Przygotowanie:

1. Gotujemy brokuł, studzimy.
2. Kroimy pomidora i cebulę w kostkę.
3. Brokuła, pomidora i cebulę razem blenderujemy.
4. Dodajemy pokrojone na pół oliwki i posiekaną bazylię.
5. Doprawiamy do smaku.

 
broku%25C5%2582+pasta
 
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close