O mnie

 

Nazywam się Joanna Rutkowska i od 8 lat prowadzę tego bloga.
Gotowanie to mój sposób wyrażania siebie i sprawiania przyjemności innym.

W kwietniu 2012 roku powiedziałam sobie, że już nigdy nie zjem mięsa. Od tamtego dnia całkowicie zmieniłam swoje życie. jeszcze wtedy nic nie wiedziałam o wegetarianizmie. Wychowana na tradycyjnej, polskiej kuchni nie miałam pojęcia o bogactwie wykorzystywania warzyw, strączków, kasz itd. Czytałam, odkrywałam, eksperymentowałam.

 

Później zaczęłam myśleć o nabiale i jajkach. Najpierw odstawiłam mleko – i nagle odzyskałam gdzieś straconą energię. W końcu poczułam, że żyję! Poprawa samopoczucia zaprowadziła mnie dalej, czyli do eliminacji z diety wszystkiego co zwierzęce.

Nie mogę nazwać siebie weganką, bo czasami jem miód, czasem zjem też ser czy jajka. Propaguję kuchnię roślinną, jednak nie lubię wchodzić w schematy nazewnictwa.

Chcę Ci pokazać, jak gotować smacznie i zdrowo z warzyw.

Przepisy, które tu znajdziecie są mojego autorstwa – lubię eksperymentować, łączyć smaki, bawić się przyprawami. Jednocześnie wychodzę z założenia, że im mniej składników, im prościej – tym smaczniej, łatwiej i zdrowiej.

Czasami poruszam także tematy związane z emocjami – znajdziesz tu trochę tekstów o moim życiu, przemyślenia, historie.