Burgery z soczewicy i czerwonej fasoli

1.4K

Burgery z soczewicy i czerwonej fasoli, z rodzynkami i cynamonem, do tego karmelizowana cebulka z burakiem, liść jarmużu i ogórek kiszony. Sztos burger!

Burgery z soczewicy i czerwonej fasoli

Panie i Panowie takiego cuda dawno nie było! Przepis na sztosburgera wkracza do roślinnego świata! Serio, ręczę i przysięgam na mojego psa Korka – ten burger jest przepyszny.

burgery z soczewicy ogorek cebula talerz niebieski

Sama nie spodziewałam się aż tak wybitnego smaku, jednak eksperymenty w kuchni mogą pozytywnie zaskoczyć. Zależało mi na lekko słodkim posmaku i kwaśnym dodatku. Dlatego kotlety z karmelizową cebulką idealnie komponują się z ogórkiem i chrupiącym jarmużem.

Burgery z soczewicy i czerwonej fasoli

Roślinne burgery to moja specjalność, uwielbiam komponować strączki, kasze, mieszać przyprawy tak, by powstał treściwy i jednocześnie bardzo dobry kotlet. Nie zalezy mi na odwzorowaniu smaku mięsa czy też zbliżeniu się do niego. W wege burgerach czy kotletach trzeba tak skomponować składniki żeby całość była po pierwsze dobrze zblinasowana (czytaj: białko, tłuszcze i węglowodany w odpowiednich proporcjach), a po drugie wszystko ma do siebie pasować smakiem i teksturą.

W tym burgerze z soczewicy i czerwonej fasoli wszystko gra. Od odpowiednich składników odżywczych, po strukturę i smak. Burgery są z piekarnika!

121697048 398891841139665 2243400707033472938 n

Kompozycja burgera
  • Bułka wieloziarnista
  • cebulka karmelizowana z burakiem
  • jarmuż, może być dowolna sałata, rukola
  • ogórek kiszony
  • można dodać rzodkiewkę, marynowany imbir

121541686 951722765322647 8197158706695223391 n

Burgery z soczewicy i czerwonej fasoli: przepis

Składniki na burgery z soczewicy i czerwonej fasoli (6 szt.)

  • 1 szklanka suchej zielonej soczewicy
  • 1 puszka czerwonej fasoli (400 g)
  • 5-6 rodzynek
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 1 płaska łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidrowego
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki mąki orkiszowej
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz (po około 1 płaskiej łyżeczce)

Przygotowanie:

  1. Soczewicę namocz na 30 minut. Następnie wypłucz i ugotuj bez dodatku przypraw.
  2. Ugotowaną soczewicę odcedź, przełóż do miski, dodaj odsączoną fasolę.
  3. Dodaj przyprawy, rodzynki, siemie lniane. Wszystko wymieszaj ręką. Nie blenduj, najlepiej załóż rękawiczki lub umyj dokładnie ręce i zmieszaj wszysko.
  4. Dodaj koncentrat pomidorowy, płatki owsiane, mąkę i olej. Wymieszaj i odstaw na 15 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg)
  5. Burgery piecz około 25-30 minut. W połowie czasu obróć je na drugą stronę.

121575320 402201384131120 1910376761368314860 n

Karmelizowana cebulka z burakiem
  • 1 cebulka średniej wielkości
  • 4 plastry buraka (najlepiej jest użyć obieraczki i z buraka „obrać” kilkanaście małych plasterków)
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka oleju
  • sól
  1. Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w pióra cebulę.
  2. Gdy cebula będzie robić się miękka, dodaj trochę wody – tak, by zakryła cebulę. Dodaj buraka, zamieszaj, dodaj sól.
  3. Następnie dodaj cukier, zamieszaj.
  4. Gdy woda odparuje, cebulka gotowa

 

Pasta z białej fasoli wegańska najlepsza słodko-ostra (z daktylami, orzechami, chili i czosnkiem)

 

Zdjęcia: Justyna Przesmycka-Gryglas

 

Join the Conversation

  1. Kto powiedział, że burger musi mieć mięso 🙂 Swoją drogą przygotowanie roślinnych burgerów może być super sposobem na przemycenie strączków w pysznej wersji 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
VegeSzamanka © Copyright 2022. All rights reserved.
Close