Sztos burgery z soczewicy i czerwonej fasoli

1
1180
views

Burgery z soczewicy i czerwonej fasoli, z rodzynkami i cynamonem, do tego karmelizowana cebulka z burakiem, liść jarmużu i ogórek kiszony. Sztos burger!

Panie i Panowie takiego cuda dawno nie było! Przepis na sztosburgera wkracza do roślinnego świata! Serio, ręczę i przysięgam na mojego psa Korka – ten burger jest przepyszny.

Sama nie spodziewałam się aż tak wybitnego smaku, jednak eksperymenty w kuchni mogą pozytywnie zaskoczyć. Zależało mi na lekko słodkim posmaku i kwaśnym dodatku. Dlatego kotlety z karmelizową cebulką idealnie komponują się z ogórkiem i chrupiącym jarmużem.

Roślinne burgery to moja specjalność, uwielbiam komponować strączki, kasze, mieszać przyprawy tak, by powstał treściwy i jednocześnie bardzo dobry kotlet. Nie zalezy mi na odwzorowaniu smaku mięsa czy też zbliżeniu się do niego. W wege burgerach czy kotletach trzeba tak skomponować składniki żeby całość była po pierwsze dobrze zblinasowana (czytaj: białko, tłuszcze i węglowodany w odpowiednich proporcjach), a po drugie wszystko ma do siebie pasować smakiem i teksturą.

W tym burgerze z soczewicy i czerwonej fasoli wszystko gra. Od odpowiednich składników odżywczych, po strukturę i smak. Burgery są z piekarnika!

Kompozycja burgera
  • Bułka wieloziarnista
  • cebulka karmelizowana z burakiem
  • jarmuż, może być dowolna sałata, rukola
  • ogórek kiszony
  • można dodać rzodkiewkę, marynowany imbir

Burgery z soczewicy

Składniki na burgery z soczewicy i czerwonej fasoli (6 szt.)

  • 1 szklanka suchej zielonej soczewicy
  • 1 puszka czerwonej fasoli (400 g)
  • 5-6 rodzynek
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 1 płaska łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidrowego
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki mąki orkiszowej
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz (po około 1 płaskiej łyżeczce)

Przygotowanie:

  1. Soczewicę namocz na 30 minut. Następnie wypłucz i ugotuj bez dodatku przypraw.
  2. Ugotowaną soczewicę odcedź, przełóż do miski, dodaj odsączoną fasolę.
  3. Dodaj przyprawy, rodzynki, siemie lniane. Wszystko wymieszaj ręką. Nie blenduj, najlepiej załóż rękawiczki lub umyj dokładnie ręce i zmieszaj wszysko.
  4. Dodaj koncentrat pomidorowy, płatki owsiane, mąkę i olej. Wymieszaj i odstaw na 15 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg)
  5. Burgery piecz około 25-30 minut. W połowie czasu obróć je na drugą stronę.

Karmelizowana cebulka z burakiem
  • 1 cebulka średniej wielkości
  • 4 plastry buraka (najlepiej jest użyć obieraczki i z buraka „obrać” kilkanaście małych plasterków)
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka oleju
  • sól
  1. Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w pióra cebulę.
  2. Gdy cebula będzie robić się miękka, dodaj trochę wody – tak, by zakryła cebulę. Dodaj buraka, zamieszaj, dodaj sól.
  3. Następnie dodaj cukier, zamieszaj.
  4. Gdy woda odparuje, cebulka gotowa!

 

 

burgery z soczewicy

Zdjęcia: Justyna Przesmycka-Gryglas

 

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here