Wege zupa czyli jak zrobić dobrą zupę na samych warzywach – moje tipy

0
973
views

Wege zupa czyli jak zrobić ogórkową, pomidorową, kalafiorową czy każdą inną zupę na samych warzywach, bez mięsa. Jak odpowiednio przygotować bulion, żeby zupa miała intensywny smak? 

Każdą zupę da się przygotować na wywarze warzywnym, nie trzeba stosować bulionu mięsnego, żeby danie miało intensywny, dobry smak. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia ilość warzyw, ich proporcje i trochę przypraw.

Zdradzam Wam, jak ja przygotowuję każdą zupę – i uwierzcie, że za każdym razem wege zupa w niczym nie jest gorsza od tej gotowanej na mięsie.

Zalety wege zupy:

  • Wege zupę gotuje się także dużo szybciej – wywar z warzyw jest prostszy i szybszy do zrobienia
  • Warzywa z bulionu można wykorzystać do innych dań: np. klopsiki, kotlety, pasztet, pasta na kanpakę
  • Jest zdrowsza i mniej kaloryczna: nie zawiera tłuszczów pochodzenia zwierzęcego

Jak zrobić wege zupę?

  • Przygotuj wywar warzywny według opisu niżej
  • Wyjmij z wywaru warzywa i przyprawy, jeśli jest ich za dużo lub nie pasują do danej zupy (liść laurowy, ziele angielskie) – wykorzystaj do innych dań
  • W przypadku zup krem: możesz wszystko po prostu zmiksować
  • Do wywaru dodaj składniki odpowiednie do rodzaju zupy
  • Jeśli chcesz zaprawić zupę: użyj śmietanki sojowej lub niewielkiej ilości mleczka kokosowego do zabielenia

Co jest ważne przy wege zupie?

  • Jakość warzyw: zawsze lepiej sprawdzą się warzywa kupione na targu od rolnika (najlepiej jeszcze brudne, w ziemi) – warzywa z supermarketu dają mniejszą intensywność bulionu i trzeba ich użyć więcej
  • Nie wyrzucaj naci, zieleniny – dodaj ją do gotowania bulionu i później wyjmij
  • Dodanie liści laurowych i ziela angielskiego na etapie lekkiego podsmażania warzyw
  • Ważnym etapem przygotowania bulionu jest podsmażenie warzyw z przyprawami

Wege zupa krok po kroku czyli przygotowanie bulionu:

Składniki na 4 l garnek:

  • 5 dużych marchwi
  • 2 średniej wielkości pietruszki
  • 1 mała cebula
  • 1 ziemniak
  • 0,5 pora
  • Kawałek selera (tak 1/3 średniej wielkości bulwy)
  • Jeśli kupujecie warzywa z nacią – to całość naci z marchewki, pietruszki i 1/3 naci selera – jeśli nie macie tej zieleniny – dodajcie 2 pęczki natki pietruszki
  • 5 listków laurowych
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

  1. Marchewkę i pietruszkę kroję po połowie: w słupki i w talarki (słupki później wyjmuję a talarki zostają do zupy)
  2. Do garnka wlej olej – rozgrzej.
  3. Dodaj pokrojoną marchewkę, pietruszkę, pora i selera w całości, obraną cebulę i obranego ziemniaka (ziemniaka można pokroić na 4 części) oraz umyte nacie.
  4. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Nie mieszaj – niech chwilę się wszytko obsmaży. Następnie zamieszaj i smaż jeszcze chwilę.
  5. Wszystko zalej wodą – wody powinno być 2,5 razy więcej niż warzyw.  Przykryj.
  6. Po zagotowaniu, zmniejsz ogień. Dodaj łyżkę soli i pół łyżeczki pieprzu. Gotuj pod przykryciem.
  7. Gdy warzywa będą miękkie, wyjmij nacie, możesz dodać jeszcze trochę wody i doprawić do smaku.
  8. Pozostałe warzywa możesz zostawić lub wyjąć – zależy, jaką robisz zupę.
  • Zupy krem: wyjmij nacie – całość warzyw możesz zblenderować.
  • Inne zupy: wyjmij nacie, selera, pora, marchewkę i pietruszkę słupki, ziele angielskie i liść laurowy. Do bulionu dodaj warzywa odpowiednie do danej zupy: np. kalafiora

 

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here