Wege pasztet z żółtego grochu i kaszy jaglanej

1
1191
views
wege pasztet

Wege pasztet z żółtego grochu i kaszy jaglanej jest delikatny, aksamitny i jakby lekko słodki. Można go położyć na chleb albo obsmażyć i podać jako pieczeń do ziemniaków.

Wege pasztety to świetna opcja na wykorzystanie zbyt dużej ilości ugotowanej kaszy jaglanej, soczewicy, grochu czy resztek – warzyw z bulionu, ziemniaków czy kaszy z obiadu.

Moim patentem jest natomiast gotowanie większej ilości strączków. Raz w tygodniu gotuję spory garnek soczewicy, fasoli czy grochu lub dwóch rodzajów i robię z nich kotlety, dodaję do zupy zamiast makaronu, blenduję na pasty, piekę wege pasztet. Tym sposobem, za jednym razem przygotowuję kilka dań i mam zapas na kilka dni. Zmieniam dodatki i świeże warzywa.

Wege pasztet z żółtego grochu powstał przy okazji robienia kotletów i pasty. Przepis na mega pyszną pastę macie tutaj. 
Dodałam do niego kaszę jaglaną i startą marchewkę, przyprawiłam lubczykiem. Pychota!

wege pasztet

Wege pasztet z żółtego grochu

Składniki:

  • 2,5 szklanki ugotowanego żółtego grochu (używam łuskanego, połówek – szybko się gotuje. Powinien być schłodzony i odsączony z wody)
  • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (również powinna być schłodzona i odsączona z wody)
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego (rzepakowy, słonecznikowy)
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 2 łyżki lubczyku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie:

  1. Połówki łuskanego grochu ugotować według przepisu na opakowaniu. Odsączyć z wody, wystudzić. Tak samo zrobić z kaszą – gotujemy bez żadnych przypraw.
  2. Do dużego blendera wrzucamy groch, kaszę, przyprawy, olej i blenderujemy na gładką masę.
  3. Dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę. Całość mieszamy.
  4. Przekładamy do foremki. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach (termoobieg)
  5. Najlepiej go wystudzić całą noc w lodówce.

wege pasztet

 

 

 

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here