Letnie curry z cukinią, pomidorami i soczewicą

0
1010
views

Curry z cukinią, pomidorami i soczewicą to aromatyczna letnia odsłona dania inspirowanego kuchnią indyjską. Pożywny sos będzie idealnie komponował się z ryżem, chlebkami pita lub po prostu sam.

W Indiach zakochałam się prawie 7 lat temu. 3-tygodniowa podróż z plecakiem po tym zaskakującym kraju była dla mnie wyjątkową kulinarną wycieczką. Po kuchni polskiej i włoskiej, smaki Indii są moimi ulubionymi. Zakochałam się w ogrodach przypraw, a intensywność aromatów w prostych bardzo daniach jest dla mnie zaskakująca. Odtworzenie tej kuchni w Polsce jest praktycznie niemożliwe ze względu na brak tak dobrych jakościowo przypraw i ich różnorodności. Próbuję jednak samodzielnie tworzyć dania inspirowane tym pięknym krajem.

Dziś zapraszam Was do przygotowania letniego curry – z czerwoną soczewicą, soczystymi dojrzałymi pomidorami i uwielbianą latem cukinią. Przyprawy dostaniecie bez problemu już teraz w każdym sklepiem – natomiast szczerze polecam Wam zamówienie przypraw z Darów Natury – są wyselekcjonowane, ekologiczne a ich cena jest dużo lepsza niż te, które znajdziecie w sklepach.

Curry z cukinią, pomidorami i soczewicą

Składniki na curry:

  • 1 czerwona cebula
  • 3 duże pomidory
  • 0,5 sporej cukinii
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka mleczka kokosowego
  • Garść świeżej kolendry lub natki pietruszki do posypania

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
  2. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki.
  3. Cukinię pokroić w dużą kostkę i obsypać solą – odstawić na kilka minut żeby puściła wodę.
  4. Soczewicę zalać wodą i moczyć 10 minut, następnie dokładnie wypłukać.
  5. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić cebulę i czosnek – zeszklić.
  6. Dodać wszystkie przyprawy i zamieszać.
  7. Następnie wrzuć cukinię i zamieszaj tak, żeby przyprawy ją pokryły.
  8. W kolejnym kroku dodaj pokrojone i obrane ze skórki pomidory. Zamieszać, przykryć i gotować na wolnym ogniu 3-4 minuty.
  9. Dolać około 0,5 szklanki wody, wsypać soczewicę, dodać sól i pieprz.
  10. Przykryć i gotować na wolnym ogniu około 7 minut. Po tym czasie sprawdzić, czy soczewica jest miękka.
  11. Na koniec przyprawić do smaku (sól, pieprz), dodać mleczko kokosowe, zamieszać. Zdjąć z ognia. Przed podaniem posypać świeżą kolendrą lub natką pietruszki.

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here